« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
OSAM GODINA

Geolog završio iza rešetaka zbog odavanja kineske državne tajne

Američko veleposlanstvo zabrinuto je za svog državljanina s obzirom da je proces održan u skladu s kineskim zakonima

špijuni
špijuni (Shutterstock)
Više o

špijun

,

špijuniranje

,

Kina špijunaža

,

državna tajna

Geolog Xue Feng, američki državljanin rođen u Kini, optužen da je odavao kineske državne tajne, osuđen je na osmogodišnju zatvorsku kaznu, dvije i pol godine pošto je zadržan u kineskom pritvoru, izvijestilo je u ponedjeljak američko veleposlanstvo.

44-godišnji Xue pritvoren je krajem 2007. nakon sudjelovanja u pregovorima o prodaji industrijske baze podataka svojim tadašnjim poslodavcima, tvrtki konzultantska tvrtka IHS Energy sa sjedištem u Coloradu.

Osuđen je zbog pokušaja "trgovanja" državnim tajnama, godinu dana po završetku sudskog procesa, izvijestila je zaklada Duihua koja zastupa prava zatvorenika u Kini i SAD-u. Podaci su proglašeni i državnom tajnom tek pošto su otkriveni, stoji u priopćenju tvrtke.

"Zaprepašteni smo informacijom o osmogodišnjoj kazni zatvora dosuđenoj dr. Xueu i novčanoj kazni u iznosu od 29.540 dolara. Zabrinuti smo zbog njegovih prava, s obzirom na to da je proces održan u skladu s kineskim zakonima", izjavio je glasnogovornik američkoga veleposlanstva Richard Buangan.

Kina je poznata po iznimno nejasnim i nedovoljno definiranim zakonima kad je riječ o državnim tajnama, prenosi Reuters.(hina/metro-portal)

>>Kineski hackeri vladali svijetom

05.07.2010. 09:17:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh