« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
stvarno?

Geografi pronašli Osamu

Nije baš preko Google Eartha, no način je zapravo vrlo sličan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Osama bin Laden

,

Osama Pakistan

,

bin Laden Peshawar

Geografi s kalifornijskog Sveučilišta u Los Angelesu vjeruju da su uspjeli otkriti ono što ni najbolji vojnici ili špijuni dosad nisu - sklonište najtraženijega terorističkog vođe Osame bin Ladena, koristeći se satelitskim snimkama i geografskim načelima.

Bin Laden najvjerojatnije se krije u jednoj od triju zgrada u pakistanskome gradiću Paračinaru blizu afganistanske granice, tvrde znanstvenici sa sveučilišta UCLA-e.

Pri analizi služili su se raznim metodama, među ostalima i procjenama dostupnosti električne energije, podatcima o tome gdje je bin Laden zadnji put bio viđen 2001. te čak i podatkom o tjelesnoj visini najtraženijega svjetskog terorista.

Thomas Gillespie, voditelj studije objavljene ovaj tjedan na UCLA-i, tvrdi kako je "to područje još najsigurnije u zoni FATA", što je engleska kratica za plemenska područja na sjeverozapadu Pakistana koja vlada u Islamabadu slabu nadzire. Ondje je utočište talibanskih boraca i njihovih kolega iz Al-Qaide u ratu protiv američkih i drugih vojnika NATO-a u Afganistanu.

K tomu je to jedino područje koje američke vojne snage još nisu bombardirale bespilotnim letjelicama.

Tri zgrade u Paračinaru opkoljene su zidovima i dostatno prostrane, a raspolažu s dovoljno struje potrebne za dijalizu kojoj se bin Laden navodno mora podvrgavati.

Gillespie je pozvao američke vlasti da brzo istraže te zgrade jer, zauzmu li talibani uskoro grad Pešavar, ondje bi se mogo preseliti bin Laden, a tada će ga biti još teže uhvatiti. (hina/metro-portal)

20.02.2009. 19:51:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh