« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ipak ostaje

General Motors će zadržati Opel

Troškovi restrukturiranja Opela i sestrinske britanske tvrtke Vauxhall iznosit će oko tri milijarde dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Angela Merkel

,

General Motors

,

Opel

,

Sberbank

,

Fritz Henderson

,

Magna

,

Tracy Fuerst

Upravni odbor General Motorsa (GM) glasovao je u utorak za zadržavanje svog europskog ogranka Opela, umjesto prodaje većinskog paketa dionica kanadskoj tvrki Magna i njezinom ruskom partneru OAO Sberbank, uz pozivanje na gospodarski oporavak i stratešku važnost branda, izvijestili su američki poslovni mediji.

Odlukom se odustalo od dogovora o prodaji 55 posto dionica Opel GmbH, iz njemačkog Ruesselsheima, tvrtki Magna International, najvećem kanadskom proizvođaču auto-dijelova i najvećoj ruskoj komercijalnoj banci Sberbank.

GM očekuje da će troškovi restrukturiranja Opela i sestrinske britanske tvrtke Vauxhall, iznositi oko tri milijarde dolara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u posjetu SAD-u, lobirala je od svibnja za prodaju Magni, kako bi se sačuvala radna mjesta. Direktori GM-a u rujnu su prihvatili ponudu Magne, umjesto onu investicijskog fonda RHJ International iz Bruxellesa.

GM je u obrazloženju nove odluke, naveo i zabrinutost da bi prodaja Opela omogućila konkurentima da dođu u posjet projekata vozila koje autoindustrija iz Detroita još namjerava koristiti.

Glasnogovornica kanadske Magne, Tracy Fuerst, nije imala komentar na vijest o odluci General Motorsa.

"GM će uskoro predstaviti planove restrukturiranja Njemačkoj i drugim vladama i nada se njihovom pozitivnom odgovoru", naveo je u priopćenju glavni direktor GM-a Fritz Henderson.

Opel ima oko 50,000 zaposlenika diljem Europe. Od toga su u Njemačkoj četiri tvornice i oko polovica radne snage, dok 5,000 ljudi radi u britanskom Vauxhallu.

GM je u utorak izvijestio o rastu prodaje u SAD-u u listopadu za četiri posto, što je prvi mjesečni rast u zadnje dvije godine. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 06:14:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh