« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
LEGENDA NA ODLASKU?

Gdje su nestali MTV heroji?

S početkom 2011. MTV je nestao iz njemačkog etera, barem onog besplatnog. Ubuduće će krug poklonika ovog TV kanala koji je stvarao medijsku povijest biti još uži.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MTV)
Više o

Njemačka

,

MTV

,

Steve Blame

,

Paul King

,

Ray Cokes

Generacije danas četrdesetogodišnjaka sa sjetom se sjećaju prvih dana satelitskog kanala MTV Europe. Šest godina nakon početaka s one strane Atlantika, MTV je u Londonu 1987. pokrenuo i svoju europsku inačicu čime je preko noći promijenio medijski krajobraz Starog kontinenta naglavačke.

I ne samo njezinog konzumerskog, kapitalističkog zapadnog dijela već i u zemljama s druge strane gdje je MTV preko polulegalnih kabelskih mreža počeo s preodgojem poklonika pop glazbe. Osim glazbenih, MTV je imao i svoje voditeljske heroje, među kojima su u sjećanju najdulje ostali Ray Cokes, Steve Blame, Paul King ili Kristiane Backer.

"Smjeli smo raditi što nam se prohtjelo"

No petnaestak godina kasnije nema više ni MTV Europe a niti njegovih heroja s kraja osamdesetih. Za njih se tu i tamo čulo ali uglavnom, kao u slučaju Kristiane Backer i njezinog medijski popraćenog prelaska na islam (knjiga "Od MTV-ja do Meke - kako je islam promijenio moj život" je postala bestseler), nevezano uz glazbu i prijašnji život s MTV-jem.

No ovih dana se u njemačkoj javnosti pojavio i Steve Blame, poznato i uvijek nasmijano lice "MTV News". Blame je također napisao knjigu no ona ipak u neku ruku govori o MTV-ju i njegovoj prošlosti. Knjiga nosi naziv "Getting lost ist part of the Journey - MTV, Deutchland und ich" (Izgubiti se je dio putovanja - MTV, Njemačka i ja).

U njoj Blame tematizira svoj odnos prema mediju glazbene televizije i svom radu na MTV Europe i kasnije na njemačkom kanalu Viva 2 koji je također prije nego što je iz komercijalnih razloga ugašen, slovio kao alternativa sve prizemnijem MTV-ju i Vivi 1. U razgovoru za dnevnik "Stuttgarter Nachrichten", Blame na pitanje kada je zapravo umro MTV daje odgovor s kojim bi se složili i mnogi poklonici prve generacije europskog "glazbenog kanala". "To se dogodilo 1992. dolaskom novih šefova.

Do tada smo na MTV Europe mogli raditi što smo htjeli. Ako je netko rekao da npr. u Izraelu postoji band koji je super ali koji nema ni ploče ni videa, spakirali smo kofere i odletjeli smo za Izrael. Kasnije nije više bilo šanse da mladi, neafirmirani bandovi uopće dođu na MTV", kaže Blame. I upravo je ta svježina i otvorenost prema novom i nekomercijalnom MTV Europe donijela toliku popularnost.

Prekretnica pop kulture

Od toga je profitirala i video umjetnost ali i današnji hollywoodski blockbasteri. Radovi danas priznatih video umjetnika Chrisa Cunninghama ili Michela Gondryja prvo su se pojavili na MTV Europe. I današnji blockbnbuster redatelj David Fincher svoju karijeru je započeo video uratcima koji su se vrtjeli na MTV-ju.

Danas je MTV prije svega platforma za mnogobrojne reality programe na granici dobrog ukusa. Glazba je već odavno, kako smatra Blame, nekako u drugom planu. "Ja ne želim govoriti da je MTV danas bolji ili gori nego prije ali to jednostavno više nije glazbena televizija", zaključuje Blame.

Stoga i ne čudi činjenica da je nestanak MTV-ja u Njemačkoj iz besplatnog etera i prelazak u pay-TV paket britanskog Skyja, malo tko uopće i zabilježio. Možda je ovo prilika i za novi početak jer, kako se kaže i u službenom priopćenju, MTV će se u programu bez reklama ponovno pojačano okrenuti glazbi.

Izvor: Deutsche Welle

09.01.2011. 18:13:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh