« Život
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO :)

Gdje se covid najbolje širi?

Koronavirus se najčešće širi na pretrpanim mjestima gdje se ljudi ne pridržavaju epidemioloških mjera. No, ponekad nije lako otkriti sve kontakte zaražene osobe jer je teško utvrditi gdje se osoba zarazila

Evo gdje je najopasnije
Evo gdje je najopasnije (Arhiva)
Više o

širenje

,

koronavirus

,

Covid-19

Evo nekoliko najčešćih mjesta na kojima se covid-19 trenutno širi, prema riječima stručnjaka.

Društvena okupljanja - to uključuje i obiteljska druženja ili druženja s prijateljima. Rizik od zaraze na društvenim okupljanjima ovisi o tome je li među prisutnim osobama netko zaražen koronavirusom. Manja okupljanja općenito su sigurnija jer je manja vjerojatnost da se netko iz grupe zarazi.

Teretane i fitnes studiji - više država također je otkrilo da su teretane povezane s izbijanjem žarišta. Osim toga, nedavna studija koja je procjenjivala podatke s mobilnih telefona utvrdila je da su teretane drugo rizično mjesto na kojemu se osoba može zaraziti. Na prvom mjestu su restorani.

Trgovine - smatralo se da brzi odlazak u trgovinu nije pretjerano rizičan, no kako se prikuplja više podataka, počinje se raspravljati o tome koliko je doista siguran odlazak u trgovinu. Studija iz Bostona otkrila je da su radnici trgovina mješovitom robom posebno izloženi riziku budući da komuniciraju s velikim brojem kupaca, pri čemu mnogi od njih ne nose maske na ispravan način. Virus je vrlo zarazan pa stoga, bez obzira gdje se nalazite, pokušajte ograničiti vrijeme koje ćete provesti na određenoj lokaciji i pridržavajte se propisanih epidemioloških mjera, navodi Huff Post.

Vjerske službe - na vjerskim okupljanjima vjernici često pjevaju, izbacujući kapljice u zrak, a budući da je više osoba na duže vrijeme u zatvorenom prostoru, rizik od zaraze koronavirusom je poprilično velik. 

Vlastiti dom - covid-19 lako se širi unutar kućanstva. Jedno izvješće pokazalo je da ako u vašoj kući živi zaražena osoba, imate 18% šanse da se i sami zarazite. Kako bi se rizik od zaraze minimalizirao, zaraženu osobu potrebno je izolirati od ostalih članova kućanstva. Ako je moguće, trebali bi izbjegavati dijeljenje prostora poput kupaonice ili kuhinje. Ako morate ući u zajednički prostor, nosite zaštitnu opremu - rukavice, masku i što god možete.

19.12.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh