« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Gdje je najbolje biti majka?

Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće organizacije Save the Children, u kojem je Hrvatska na tridesetom mjestu na listi 179 analiziranih država

Djetetu je najbolje roditi se u - Norveškoj
Djetetu je najbolje roditi se u - Norveškoj (DeviantArt)
Više o

Hrvatska

,

Norveška

,

majka

,

najbolja zemlja

Norveška je s drugog mjesta 2014. skočila na prvo zahvaljujući ponajboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlju majki i djece, pristupu školstvu te političkom i gospodarskom statusu žena.

Prema uvjetima u kojima žive majke i djeca, najgora zemlja je drugu godinu zaredom Somalija, u kojoj 15 posto djece ne doživi peti rođendan, stoji u izvješću te međunarodne organizacije za zaštitu i promicanje prava djece.

Hrvatska s Južnom Korejom dijeli 30. mjesto, a od zemalja u okruženju bolja je Slovenija na 15., dok je Srbija 35., Makedonija 37., Crna Gora 42., a BiH 54 na listi.

Prema tzv. Mother Indexu, u Hrvatskoj jedna na 5200 žena umre od komplikacija povezanih s trudnoćom, prije pete godine umre 4,5 od 1000 djece, očekivano formalno školovanje traje 14,8 godina, a na žene otpada 25,8 posto mjesta u vlasti na nacionalnoj razini.

Europske zemlje uvjerljivo prednjače među prvih deset zemalja s najboljim uvjetima za život majki i djece: Norveška, Finska, Island, Danska, Švedska, Nizozemska, Španjolska, Njemačka, Australija i Belgija.

06.05.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh