« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MEĐUNARODNI KAZNENI SUD

Gbagbo prvi državnik kojem će se suditi na ICC-u

ICC je prošli mjesec otvorio istragu o zločinima u Obali Bjelokosti počinjenima u četveromjesečnom građanskom ratu potaknutom Gbagbovim odbijanjem da preda vlast

Fotografija vijesti
Više o

Obala Bjelokosti

,

ICC

,

Den Haag

,

Laurent Gbagbo

,

Međunarodni kazneni sud

Prema nalogu za uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud, jutros je u Den Haag transferiran Laurent Gbagbo, bivši predsjednik Obale Bjelokosti, javlja Hina. Time je Gbagbo postao prvi bivši šef države kojem će se suditi na tom sudu.

ICC je prošli mjesec otvorio istragu o zločinima u Obali Bjelokosti počinjenima u četveromjesečnom građanskom ratu potaknutom Gbagbovim odbijanjem da preda vlast Alassani Ouattari nakon poraza na predsjedničkim izborima prošle godine. U tom je ratu ubijeno više od tri tisuće ljudi.

Gbagba su uhitile snage odane Ouattari, uz podršku francuske vojske, u travnju. On je u utorak helikopterom prevezen sa sjevera Obale Bjelokosti gdje je bio u kućnom pritvoru do zračne luke i otamo u Rotterdam kamo je stigao u srijedu ujutro. U konvoju je zatim prevezen u pritvor u Den Haagu.

"Još uvijek nam nisu predstavljene nikakve službene optužbe protiv njega. Protiv Gbagba postoji samo politička odluka, sudske nema", rekla je za Reuters njegova odvjetnica Lucie Bourthoumieux.

ICC je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine. Otkako je osnovan 1998. godine Rimskim statutom još nije uspio izvesti nijedno veliko ime pred sud. Optužnica je podignuta protiv sudanskog predsjednika Omara Bašira, ali je on još uvijek na vlasti u svojoj zemlji, bivši libijski diktator Moamer Gadafi je ubijen, a njegovom sinu Saifu al-Islamu sudit će Libija.

 

30.11.2011. 08:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh