« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OPET!

Gazprom smanjuje isporuku plina Europi

Ukrajina je izgleda ponovno krenula u zimsku igru s neplaćanjem plina, očekujući izdašne donacije ili povoljne kredite EU

Gazprom je opet zavrnuo pipu
Gazprom je opet zavrnuo pipu (Arhiva)
Više o

plin

,

zima

,

Gazprom

,

opskrba plinom

Europska komisija je objavila lošeu vijest da je ruski naftni div Gazprom smanjio isporuke plina zemljama Europske unije zbog povećanih potreba Rusije. Oštra zima povećala je potrošnju u Rusiji, no optimisti u EK vjeruju da Europa ima zaliha za mjesec dana. 

Igrom slučaja, smanjenje plina osjetit će Austrija (očito ne svojom krivnjom) i još sedam problematičnih platiša Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Grčka i Italija. Austrija dobiva 30% manje plina, a Italija 24%, što će se itekako osjetiti jer trećinu potreba za plinom zadovoljavaju iz Rusije.

Gazprom se opravdava jakom ruskom zimom, navodeći da je tako potpisano u ugovorima između njih i europskih distributera, no već su se pojavile spekulacije da je glavni problem, po običaju, Ukrajina koja ne plaća i uzima plin namijenjen zemljama EU.

Što se tiče Hrvatske, za sada navodno nemamo problema ni s opskrbom ni s potrošnjom, no vidjet ćemo u sljedećim hladnim danima je li to baš tako.

 


03.02.2012. 18:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh