« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina
RAJ ZA GURMANE

Gastro vodič - Hong Kong

U Hong Kongu možete probati baš sve što nudi kineska kuhinja, cijene su pristupačne, pogotovo plodovi mora

Dumplings
Dumplings (MWN)
Više o

Hong Kong

,

specijaliteti

,

azijska kuhinja

,

gastro vodič

Turisti u Hong Kongu nikada neće biti razočarani hranom. Gotovo je nevjerojatno da se na relativno maloj površini nalazi ogroman broj restorana koji nude vrlo raznoliku hranu - u Hong Kongu ćete pronaći specijalitete iz kineskih provincija, ali i Japana, Tajlanda, Vijetnama, Indije, SAD-a, Europe i Bliskog istoka.

Lokalni gurmani posjetiteljima savjetuju da prvo probaju tipičnu kinesku hranu. Nadalje, svakako treba probati plodove mora s obzirom da se Hong Kong nalazi na obali pa je ponuda doista velika i cjenovno pristupačna.

Treća preporuka posjetiteljima je autentična ulična hrana koja u Hong Kongu ima važnu povijesnu i kulturološku ulogu. Naime, kada se grad prije nekoliko desetljeća tek počeo razvijati, radnici su preživljavali upravo na hrani koja se prodavala na ulicama i tako, s vremenom, Hong Kong pretvorili u metropolu kojoj se danas divimo.

Top 5 specijaliteta u Hong Kongu

1. Plodovi mora
Svježe ribe, rakovi i školjke u Hong Kongu nisu skupi. Plodovi mora se tradicionalno pripremaju na pari.

2. Kineska kuhinja
Okusi se razlikuju ovisno o začinima koji se koriste u nekoj provinciji. Si-Chuan i Xiang imaju vrlo aromatičnu i ljutu kuhinju, Šangaj je pomalo slatkast, dok je kantonski stil poznat po svježini i najpopularniji je izvan same Kine.

3. Won-ton tjestenina
Rezanci pripremljeni od pačjeg jaja, kuhani u ribljoj juhi, poslužuju se s kozicama i svinjetinom. Okus je sladak i svjež.

4. Dim-sum
Jutro u Hong Kongu najbolje je započeti Dim-sum doručkom koje je poznato i kao Yum Cha iskustvo (kombinacija Dim-suma i čaja). Na stolu se tradicionalno nalaze valjušci pripremljeni na pari, Shao Mai i Chop Fen.

5. Plata
Radi se o posebnom načinu pripremanja hrane u Hong Kongu. U velikoj drvenoj posudi se kuhaju povrće, kozice i svinjetina, dodaju preljevi, a plata je dovoljno velika da nahrani cijelo društvo.

Piše: Jeff Wong, Metro Hong Kong, travel@metro.lu
21.05.2011. 10:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh