« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

‘Galbraithovo svjedočenje oslobodit će Gotovinu’

Peter Galbraith potvrdio da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina

Galbraith tvrdi da cilj Oluje nije bio protjerivanje Srba
Galbraith tvrdi da cilj Oluje nije bio protjerivanje Srba (Saša Midžor Sugić/CROPIX)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

Ivan Čermak

,

haaško suđenje

,

Peter Galbraith

,

Luka Mišetić

Svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha u Haagu u predmetu Gotovina, Čermak, Markač završilo je jučer žestokim sukobom haškog tužiteljstva i obrane generala Gotovine zbog pokušaja tužiteljstva da u dodatnom ispitivanju dovede u pitanje ključnu Galbraithovu tvrdnju da cilj Oluje nije bio etničko čišćenje.

Smatram to pitanje zaključenim, presudio je predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie u korist Gotovinine obrane uskrativši tako mogućnost tužitelju da dodatnim ispitivanjem pokuša relativizirati Galbraithovu tvrdnju koja je suprotna tužiteljskoj tezi da je hrvatski državni vrh udružen u zločinački pothvat inicirao Oluju radi progona srpskog stanovništva.

Iako je bio svjedok tužiteljstva, Galbraith je prethodnih dana tijekom protuispitivanja obrana potvrdio da cilj Oluje nije bilo protjerivanje lokalnih Srba i da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina, što su glavne točke optužnice.

OptimizamMislim da je veleposlanik Galbraith svjedočio sve u skladu s tezama obrane generala Gotovine i zaista smatram da smo na čvrstom i dobrom putu prema oslobađajućoj presudi, kazao je  Luka Mišetić. 

Galbraith je potvrdio da u godinama nakon operacije Oluja general Ante Gotovina nije bio ni na jednom popisu američke vlade kao osoba nepoželjna u SAD-u zbog sumnje da je počinila ratne zločine, iako je SAD takve popise imao. Gotovina je bio nekoliko puta u Washingtonu, u sklopu bilateralnih programa, potvrdio je Galbraith.

Branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Peter Galbraith u svom svjedočenju potvrdio sve bitne teze obrane i ocijenio da je obrana na dobrom putu prema oslobađajućoj presudi.

- Naravno da se s nekim dijelovima ne slažemo, ali ono što je bitno, a što se tiče generala Gotovine - moram priznati da smo oduševljeni svjedočenjem veleposlanika Galbraitha- rekao je Luka Mišetić. (HINA)

27.06.2008. 00:18:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh