« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
CIVILNI RAT

Gadafijeve snage nastavljaju napade na pobunjenike

Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju nastavile su napade na položaje pobunjenika, pokušavajući vratiti nadzor nad područjima koja su protivnici režima uspjeli zaposjesti

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

sukobi

,

pobunjenici

Reuters navodi kako je libijsko zrakoplovstvo izvelo najmanje četiri napada nedaleko od pobunjeničkih položaja kod naftnog terminala u gradu Rasu Lanufu na sredozemnoj obali i oko njega, pri čemu je jedan projektil navodno oštetio vodovod kojim se opskrbljuje grad, a jedan pogodio dvokatnicu na samom rubu grada u kojoj nije bilo nikoga.

Francuski AFP navodi da je riječ o prvom napadu na stambenu zgradu u tom strateški važnom gradu, smještenom 300 kilometara jugozapadno od pobunjeničkog uporišta u Bengaziju. Potvrđujući da nema žrtava, AFP navodi kako je nakon eksplozije ostao krater od oko dva metra u promjeru i da uokolo ima puno krhotina.

Tijekom jutra, navodi ista agencija, jedan je lovački zrakoplov ispalio jedan projektil koji je na udaljenosti od oko 100 metara od prvih kuća napravio golemi krater, ali bez žrtava i materijalne štete. Reuters je javio i da je Zavija, grad najbliži Tripoliju koji je u rukama pobunjenika, pod tenkovskim i topničkim napadom libijske vojske koja, citira ta agencija jednog stanovnika, "želi uništiti grad". Taj grad od strateške važnosti, u kojem je velika rafinerija nafte, udaljen 50 kilometara od Tripolija, u čvrstom je obruču snaga odanih Gadafiju, javila je arapska TV postaja Al Džazira.

Libijske vlasti tvrde, međutim, da je Zavija pod njihovom kontrolom i da otpor pruža još samo mala skupina pobunjenika. "Još ima džepova u kojima možda 30-40 očajnika pruža otpor, skrivajući se po uličicama i na groblju", rekao je reutersu glasnogovornik vlade Musa Ibrahim.

Iz Narodnog libijskog vijeća potvrdili su vijest da su dobili Gadahijevu ponudu za častan odlazak s vlasti, i odbacili je, no dužnosnik libijskog ministarstva vanjskih poslova odbacio je tu priču kao neistinitu, ocijenivši je "apsolutnom glupošću".

08.03.2011. 18:47:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh