« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NATO OPTUŽUJE

Gadafijeve snage igraju prljavo

Čelnik NATO-vih vojnih operacija u Libiji general-pukovnik Charles Bouchard optužio je snage lojalne Gadafiju da se skrivaju u bolnicama te da s krovova džamija pucaju po pobunjenicima

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Libija

,

Moamer Gadafi

,

pobunjenici

Ovaj treći po veličini libijski grad Gadafijeva vojska drži pod opsadom sedam tjedana tijekom kojih su stotine civila ubijene. Evakuirani stanovnici, kako prenosi agecnija Reuters, navode da situacija u Misrati postaje sve očajnija. "Režimske snage koriste snajperiste postavljene na vrhovima đžamija, kriju se iza bolnica, oklopna vozila drže u školama, a često skidaju i uniforme, kazao je Bouchard kanadskoj nacionalnoj televiziji.

Takivu taktiku Gadafijeve vojske Bouchard je nazvao nepoštenom i nemoralnom, ističući da je zabrinut zbog humanitarne situacije u Misrati. "Tamo ima patnje, no uvjeravam vas - bilo bi je mnogo više da mi (NATO) nismo ondje... mrtvih bi bilo na tisuće", dodao je Bouchard.

I dok NATO snage gađaju ciljeve po Libiji, a civili na područjima sukoba bježe iz svojih domova, libijski zamjenik ministra vanjskih poslova Omran Boukra doputovao je u ponedjeljak u Maroko, jednu od rijetkih diplomatskih veza između Gadafijeve vlasti i zapadne koalicije odlučne da ga svrgne.

Prema pisanju Reutersa koji se poziva na marokansku televiziju s Boukrom se sastao ministar vanjskih poslova Maroka Taib Fasi Fihri, kako bi razgovarali o situaciji u Libiji i položaju marokanske manjine. No nije navedeno kako je Boukra doputovao u Rabat s obzirom na zonu zabrane letenja iznad Libije.

19.04.2011. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh