« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
MUČENIČKI KRAJ

Gadafijeva smrt mogući ratni zločin

Bivšeg libijskog diktatora u bijegu, u Sirtu su pogubili pobunjenici u još nerazjašnjenim oklonostima

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

ratni zločini

,

Međunarodni kazneni sud

,

Moamer Gadafi

Luis Moreno Ocampo tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), ocijenio je u četvrtak u New Yorku da bi se smrt bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija mogla okvalificirati kao ratni zločin, prenosi Hina.

"Izrazili smo zabrinutost" libijskoj prijelaznoj vladi i upitali kako će se suditi za zločine obiju strana tijekom pobune koja je dovela do rušenja libijskog vođe. "Smrt Moamera Gadafija jedno je od pitanja koje treba razjasniti jer postoje brojne sumnje da se radilo o ratnom zločinu", kazao je novinarima Moreno Ocampo.

U bijegu nakon pada Tripolija krajem kolovoza, pukovnika Gadafija usmrtili su 20. listopada u Sirtu, u još nerazjašnjenim okolnostima, libijski ustanici nakon što je zarobljen. "Zbog promjene okolnosti koju je izazvala njegova smrt", suci Međunarodnog kaznenog suda naredili su 22. studenoga zatvaranje dosjea Moamera Gadafija protiv kojega je izdan uhidbeni nalog za zločine protiv čovječnosti.

Luis Moreno Ocampo istaknuo je i da će libijske vlasti izvijestiti ICC 10. siječnja od eventualnom premještaju u Den Haag jednog od Gadafijevih sinova, Saifa al-Islama, uhićena prošlog mjeseca.

16.12.2011. 09:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh