« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Gadafi protiv korupcije

Narodu izravno prihod od nafte

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

Libijci će od 2009. izravno primati svoj udio državnih prihoda od nafte, a dio libijske administracije ukida se u sklopu borbe protiv korupcije, rekao je u ponedjeljak u Bengaziju libijski vođa Moamer Gadafi povodom godišnjice revolucije.

U govoru pred Narodnim kongresom (parlament) 1. rujna, kada se slavi 39. obljetnica vojnog udara kojim je došao na vlast, Gadafi je također zaključio da je konačno došao kraj sukobu Libije i Sjedinjenih Država "te više neće biti ratova, napada ili terorizma" između tih dviju zemalja.

"Rješenje kojim će se stati na kraj korupciji jest ukinuti upravu koja barata trošenjem novca", rekao je vođa i najavio kako će "svaki Libijac od iduće godine primat će izravno svoj mali dio novca koji mu pripada iz prihoda od nafte".

Narod optužuje administraciju za korupciju i loše upravljanje i tim beskrajnim tužbama stat će se na kraj tako da "svaki dobije svoj dio (prihoda od nafte) u džep i neka se sam snalazi", rekao je Gadafi.

Libija proizvodi dnevno oko 1,8 milijuna barela sirove nafte. Libijci će moći ulagati u vlastite poslove i to će voditi "istinskoj izravnoj demokraciji", najavio je Gadafi, upozorivši da će prvih godina biti "kaosa", ali će se društvo malo pomalo organizirati.

Kako javlja agencija dpa, Gadafi je najavio temeljito "čišćenje" vlade, a AFP tvrdi da je najavio ukidanje većine ministarstava. Ostat će samo ministarstva pravosuđa, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova.

Prema Gadafiju, Libija godišnje izdvaja 37 milijardi dolara za ministarstva koja svoj posao loše obavljaju.

Osim novog ustroja, Gadafi je rekao da želi mir i prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama čija će državna tajnica Condoleezza Rice ovog tjedna posjetiti Libiju.

Libija i SAD potpisali su 14. kolovoza sporazum o obeštećenju američkih i libijskih žrtava sukoba tih dviju zemalja iz 80-ih godina.

Libija se pomirila i s Italijom i s njom potpisala sporazum o rješenju nesuglasica, a talijanskim tvrtkama obećala povlastice u ulaganjima. Italija se ispričala Libiji i obvezala platiti pet milijardi dolara odštete za patnje pretrpljene u kolonijalnom razdoblju. (HINA)

01.09.2008. 12:33:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh