« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
ZRAČNI UDARI

Gadafi nije meta vojne kampanje, no nije ni siguran

Koalicija pod vodstvom SAD-a uspjela je razbiti i izolirati snage libijskog čelnika Moamera Gadafija u silovitim zračnim udarima izvedenim tijekom vikenda

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

sukob

,

Moamer Gadafi

,

zračni napad

Sam Gadafi nije meta kampanje ali se njegova sigurnost ne može jamčiti, rekao je u nedjelju visoki američki časnik, prenosi Hina. Američke vojne vlasti pripremaju predaju vođenja operacije drugim zemljama, navodi se u izvješću. Viceadmiral William Gortney, direktor osoblja američkog združenog stožera, rekao je na konferenciji za tisak u Pentagonu kako nema dokaza da su civili ozlijeđeni u zračnim udarima, u operaciji nazvanoj Zora Odiseje. Arapska televizija Al Jazeera u ponedjeljak je izvijestila kako libijske vlasti tvrde da je u zračnim napadima ubijen znatan broj civila, ističući kako te tvrdnje nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Viceadmiral Gortney također je kazao da niti jedan saveznički zrakoplov nije izgubljen te da su se svi piloti vratili sa svojih misija, u kojima su korišteni i "nevidljivi" bombarderi B-2, lovački zrakoplovi F-15 i F-16, te više od 120 krstarećih raketa Tomahawk i drugog sofisticiranog oružja. "Mi prosuđujemo da su ti udari bili vrlo učinkoviti te da su znatno smanjili sposobnosti libijske protuzračne obrane. Vjerujemo da su njihove snage pod znatnim stresom, te da pate od izolacije i podosta konfuzije", rekao je Gortney.

On nije isključio mogućnost daljnjih napada usmjerenih na sprečavanje Gadafijevih snaga da napadaju civile u Libiji i na provedbu zone zabrane leta. Gadafi i njegove rezidencije nisu na popisu ciljeva koalicijskih zrakoplova, rekao je Gortney, dodajući istodobno da Gadafi neće biti siguran ako se nađe na mjestu kao što je položaj protuzračne obrane.

Međutim, britanski Sky News je citirao visoki britanski vojni izvor koji je kazao da se Gadafija, kao vrhovnog zapovjednika libijskih oružanih snaga, smatra "legitimnim" ciljem. Sky News je u svojem izvješću o napadu na kompleks Bab al-Azizia sugerirao da je krstareća raketa Tomahawk, koja ga je pogodila, ispaljena s britanske podmornice.

Zapadne snage su u ponedjeljak rano ujutro napadale Gadafijeve snage oko Adžabije, strateškog grada na istoku Libije koji pobunjeničke snage ponovno pokušavaju zauzeti, rekli su pobunjenici. "Zračni udari su trajali do rano jutros. Pobunjenici su napali oko tri u noći, a Gadafijeve snage su išle u protunapad. Oni su još na istočnim vratima Adždabije", rekao je novinarima jedan pobunjenički borac u 15 km udaljenom naselju Zueitini.

21.03.2011. 13:46:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh