« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NEIZVJESTAN ISHOD

Gadafi ljudskim štitom usporava akciju NATO-a

Vođa pobunjenika Abdel Fatah Junes optužio je NATO da "prepušta smrti stanovnike u Misrati"

Gadafi
Gadafi (YouTube)
Više o

NATO

,

Libija

,

Moamer Gadafi

,

Abdel Fatah Junes

NATO u Libiji me može djelovati brže nego što to čini jer se Moamer Gadafi koristi ljudskim štitovima kako bi izbjegao zračne udare na svoje snage, odgovorili su predstavnici NATO-a libijskim pobunjenicima koji se žale na sporost akcije, prenosi Hina. 

"Stanje se neprestance mijenja na terenu. Gadafijeve snage sada mijenjaju taktiku, koriste se civilnim vozilima, skrivaju tenkove u gradovima kao što je Misrata i koriste se ljudskim štitovima da bi se skrili", rekla je u Bruxellesu glasnogovornica Carmen Romero.

Pobunjenici su optužili NATO za sporost u zračnim udarima, na što je savez rekao da će štititi civile u Misrati, no posao mu je otežan jer Gadafijeve snage napadaju s položaja koji su preblizu civilima.

NATO će "učiniti sve da zaštiti civile u Misrati", koja je više od 40 dana opkoljena, rekla je Romero. Vođa pobunjenika Abdel Fatah Junes optužio je NATO u utorak navečer da "prepušta smrti stanovnike u Misrati", koja je bez struje, vode, pod stalnom topničkom vatrom.

"Misrata prioritet"

Kontraadmiral Russell Harding odgovorio je da ne treba sumnjati u NATO-ovu odlučnost i da se čini sve da se zaštite civili.

I francuski šef diplomacije Alain Juppe ocijenio je da takvo stanje ne smije "potrajati", javlja AFP i prenosi kako je Romero rekla da je "Misrata prioritet" i ustvrdila da operacije "napreduju jednakim ritmom".

No od utorka NATO više nema uslugu američkog vojnog zrakoplovstva i pitanje je hoće li preostale zemlje moći popuniti prazninu, piše AFP.

Gadafi je uputio poruku američkom predsjedniku Baracku Obami "pošto se Amerika povukla iz križarskog kolonijalnog saveza protiv Libije", javila je službena libijska agencija Jana ne navodeći drugih pojedinosti, piše Reuters.

Britanska agencija objašnjava da zapadne snage pod zapovjedništvom NATO-a zračnim napadima pokušavaju spriječiti Gadafijeve snage da napreduju prema istoku gdje su pobunjenici jači, no saveznička potpora nije dovoljna čvrsta da bi pobunjenici, slabo naoružani i neuvježbani mogli napredovati uz obalu prema zapadu Libije.

Bjeloruski plaćenici uz Gadafija

Dan pošto je Gadafijev režim najavio da je spreman za dijalog no pobunjenici moraju položiti oružje, ruski su mediji prenijeli da se za Gadafija bore stotine bjeloruskih plaćenika.

"Bjelorusija nije poslala u Libiju vojne specijalce. Moguće je da su ondje sklopili ugovore liječnici, naftni stručnjaci, a možda i vojnici", rekao je bjelorsuki vojni ataše u Tripoliju Igor Kačugin koji je opovrgnuo da je vojnike poslala država, piše ruski lis Komsomolskaja Pravda.

Vojnici su bivši pripadnici 334. elitne bjeloruske postrojbe. Svi su skopili pojedinačne ugovore te im je plaća 3.000 dolara mjesečno, rekao je telefonski jedan od njih, piše ruski list i podsjeća da Gadafi ima većinom oružje sovjetske i ruske proizvodnje kojim Bjelorusi znaju rukovati.

06.04.2011. 18:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh