« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
SASTANCI, NACRTI...

G7 obećaje obnoviti povjerenje u bankarski sustav

Stabilizacija svjetskog gospodarstva je najveći prioritet.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

G7

,

globalna kriza

,

financijska tržišta

,

svjetsko gospodarstvo

Ministri financija skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G7 obećaju da će vratiti povjerenje u financijska tržišta i rast svjetskog gospodarstva, navodi se u nacrtu priopćenja financijskih čelnika skupine G7 koji je u petak navečer objavila novinska agencija Bloomberg.

"Potvrđujemo naše obećanje da ćemo zajedno djelovati koristeći cijeli niz političkih alata kako bismo poduprli rast, zaposlenost i ojačali financijski sektor", navodi se u nacrtu priopćenja sa sastanka čelnika G7 koji su se ovaj vikend sastali su Rimu.

Osim toga, u nacrtu se ističe da će se usporavanje nastaviti tijekom 2009. i da je stabiliziranje svjetskog gospodarstva "najveći prioritet", kao i da će se cjeloviti utjecaj individualnih stimulativnih mjera vidjeti s vremenom.

Čelnici G7 okupili su se nakon što su najnovija izvješća pokazala da je njemačko gospodarstvo zabilježilo u četvrtom tromjesečju najveći pad aktivnosti u više od 22 godine, a američko povjerenje potrošača približilo se najnižoj razini od 1981.

S obzirom na najgore globalno usporavanje od Drugog svjetskog rata s kojim su suočene financije država, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn kazao je u Rimu da očekuje da će više država trebati pomoć.

Financijski čelnici okupili su se u petak navečer na večeri u vili Madama u predgrađu Rima, a razgovore će nastaviti u subotu nakon čega će objaviti konačno priopćenje. (hina/metro-portal)

14.02.2009. 14:09:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh