« Nogomet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
SP 2014

Fuleco je maskota Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu

Fuleco je kovanica riječi "futebol" i "ecologia", a organizatori ističu da se izborom tog imena želi poslati poruka o brizi za okoliš

Fuleco predstavlja rijetku vrstu mravojeda
Fuleco predstavlja rijetku vrstu mravojeda (Arhiva)
Više o

Brazil

,

maskota

,

SP 2014.

,

Fuleco

Službena maskota Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. u Brazilu, a riječ je o rijetkoj vrsti brazilskog mravojeda, zvat će se Fuleco. Biralo se između tri imena, Amijubi, Fuleco ili Zuzeco, a na glasovanju putem interneta sudjelovalo je milijun i 700 tisuća Brazilaca, a njih 48 posto odabralo je ime Fuleco.

Fuleco je kovanica riječi "futebol" i "ecologia", a organizatori ističu da se izborom tog imena želi poslati poruka o brizi za okoliš. Brazilski mravojed (Tolypeutes tricinctus), koji je u prirodi svjetlo smeđe boje, kao maskota SP-a je u bojama brazilske zastave - žute, zelene i plave.

Riječ je o ugroženoj životinjskoj vrsti, koja zajedno sa repom dosegne između 40 i 53 centimetra, te teži do kilogram i pol. Hrani se mravima i termitima. Ima vrlo efikasnu obranu od predatora, smota se u loptu i tako se brani od neprijatelja.

Svjetska prvenstva u nogometu prvi su puta dobila maskotu 1966. godine, kada je domaćin bila Engleska. Tadašnja maskota bio je lav Willie. Na SP 1970. u Meksiku maskota je bio dječak Juanito, godine 1974. (Zapadna Njemačka) maskota su bili djećaci Tip i Tap, a 1978. u Argentini dječak Gauchito.

Kada je Španjolska bila domaćin 1982. maskota je bila nasmijana naranča Naranjito, a u Meksiku 1986. feferon Pique. Italija je ugostila SP 1990., a maskota, stilizirani nogometaš u bojama talijanske zastave, zvala se Ciao. Na SP u SAD-u 1994. maskota je bio pas Striker, a godine 1998. u Francuskoj pijetao Footix.

Južna Koreja i Japan bili su domaćini 2002., a njihova maskota bila su tri kompjuterski dizajnirane lika koji su se zvali Ato, Kaz i Nik. U Njemačkoj 2006. maskota je bio lav Goleo, a na zadnjem SP u Južnoj Africi 2010. leopard Zakumi.

26.11.2012. 16:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh