« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TERAPEUTSKA NAMJENA

Fujitsu razvio plišanog medu robota za pomoć starijima

Znanstvenici japanske korporacije Fujitsu izumili su robotiziranog plišanog medvjedićakoji bi trebao poslužiti kao društvo osobama treće životne dobi i pomoći u odgoju djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (fujitsu.com)
Više o

Fujitsu

,

plišani medo robot

"Ovo je naš prijedlog, a svrha mu je vrlo humana, jer bi se medvjedić mogao koristiti u staračkim domovima ili školama", objasnio je novinarima jedan od znanstvenika iz Fujitsua.

Elektronički je medvjedić još u fazi prototipa i nema naziva, no znanstvenici su dovršili rad na njegovim pokretima, zvukovima koje proizvodi, pogledu i 'ponašanju', koje odmah izaziva povjerenje. Ne zamjećuje se da je na vrhu njegove njuške ugrađena kamera, ima i treće oko koje registrira prisutnost ljudi te na njihovo ponašanje odgovara adekvatnom mimikom. U predjelu glave, tijela i udova ugrađeni su mu posebni senzori, koji medvjediću-robotu omogućuju vizualnu analizu svih pokreta oko njega kao i mogućnost reakcije na kontakt s osobom koja ga dodiruje. Dovoljno je, primjerice, da dijete medvjedića uzme u naručje, nakon čega se 'nježna životinjica" stisne uz njegov obraz. (hina/metro-portal)

04.04.2010. 12:14:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh