« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
RAZLIČITI KRITERIJI

Friščić o rebalansu: Postoji kozmetika za 20 i ona za 500 kuna

Ministarstva će uštedjeti toliko novca da nema potrebe za pravim rebalansom proračuna?

Josip Friščić
Josip Friščić (Bernard Covic / Cropix)
Više o

Josip Friščić

,

rebalans proračuna

,

porez

,

smanjenje plaća

,

smanjenje mirovina

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je danas nakon sastanka vladajuće koalicije o rebalansu proračuna, kako se PDV neće povećavati, neće biti rezanja plaća i mirovina, a najvjerojatnije ni uvođenja poreza bankama, te naglasio da su ministarstva uspjela uštedjeti više od 1,5 milijardu kuna.

Odgovarajući na pitanja novinara, Friščić je pred Vladom rekao da se PDV neće povećavati, a da uvođenja poreza banakam neće biti "barem ne kod ovog rebalansa proračuna".

>>Postignut načelni dogovor oko rebalansa

"Neće biti ni rezanja plaća, mislim da je to dobro, jednako tako ni mirovina", dodao je. Upitan a što će biti u rebalansu proračuna, odgovorio je kako su Vlada, odnosno ministarstva "uspjela na svojim pozicijama osigurati funkcioniranje, uz smanjenje od preko 1,5 milijardu kuna".

"Mislim da je to vrlo značajno i dobro. Jednako tako kroz ovaj proračun će se osigurati ono o čemu smo već govorili, a to su izdatci koji su se javili tijekom godine - da se riješi pitanje, odnosno pomoć onima koji su stradali od elementarnih nepogoda, i da se sve što je ugovoreno, zaključeno kroz sporazum s nekim udrugama također proračunski riješi", rekao je novinarima Friščić, koji je posljednji izašao iz zgrade Vlade nakon današnje sastanka vladajuće koalicije.

Za sada je to to

"Ako se kroz proračun i to uspije osigurati, a mislim da hoće, mi to podržavamo. Vjerujem da će tada i razgovori s partnerima, sa sindikatima, biti puno lakši i jednostavniji", rekao je. Dodao je, na pitanje novinara, da ukoliko neće biti osigurana sredstva za plaće i mirovine, da će onda o tome biti "posebna rasprava".

"Za sada je to to. Sutra očekujemo da Vlada utvrdi prijedlog, a onda ćemo mi kroz saborsku raspravu iznijeti svoja razmišljanja", kazao je Friščić.

Izvijestio je također kako se o prodaji udjela u državnim tvrtkama nije razgovaralo, te dodao da ne bi imao ništa protiv ako se povećaju trošarine na duhanske proizvode.

Na novinarsko pitanje nije li ušteda od 1,5 milijardu kuna "samo kozmetika", Friščić je odgovorio kako su, kada se radi o kozmetici, kriteriji različiti. "Nekome je puno za kozmetiku dati 20 kuna, a neki kažu da ispod 500 kuna nema prave kozmetike", rekao je.(hina/metro-portal)

23.08.2010. 19:14:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh