« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
BRAVO

Frankfurtom marširalo 7000 ljudi iz pokreta Blockupy

Njemačka policija je u subotu, drugog dana prosvjeda protiv europske politike štednje, protiv prosvjednika iz pokreta Blockupy uporabila suzavac i palice

Prosvjednici su se sukobili s policijom
Prosvjednici su se sukobili s policijom (Screenshot YouTube)
Više o

prosvjedi

,

Frankfurt

,

Blockupy

Na prvotno mirnoj povorci kroz njemačku financijsku prijestolnicu Frankfurt okupilo se oko 7000 prosvjednika, među kojima su mnogi nosili transparente na kojima je pisalo 'Vodite ljubav, a ne rat' i 'MMF - van iz Grčke'. Male skupine maskiranih prosvjednika potom su počele bacati kamenje i dimne bombe na policiju, koja je odgovorila silom, pri čemu je ozlijeđeno nekoliko policajaca i prosvjednika.

U subotu je u nekoliko europskih država planirano održavanje prosvjeda protiv 'trojke' međunarodnih zajmodavaca koji daju pomoć zemljama eurozone u krizi (MMF, Europska središnja banka i EU). Prvog dana prosvjeda u petak u Frankfurtu su prosvjednici uspjeli paralizirati financijske institucije grada, onemogućivši pristup zgradi ESB-a i sjedištu Deutsche Bank. 

Policija je u subotu razljutila prosvjednike kad je zaustavila povorku prije no što se približila zgradi ESB-a nakon što su neki prosvjednici bacili petarde. Pokret Blockupy u izjavi je optužio policiju da je blokirala legitiman prosvjed i da želi 'eskalaciju' napetosti. 'Ovo je skandalozno', rekla je glasnogovornica Ani Disselmann. 'Prvotni pravac kretanja odobrilo je nekoliko nadležnih institucija'.

Policija je rekla da je mala skupina prosvjednika stalno napadala policajce, zbog čega je bila primorana uporabiti silu i suzavac.

Europski pokret Blockupy osnovan je nakon pokreta Occupy Wall Street 2011. godine. Oni za recesiju na kontinentu, zbog koje je bez posla više od četvrtine Grka i Španjolcaa, a milijuni Europljana su osiromašeni, okrivljuju proračunske rezove i reforme tržišta rada koje podržavaju ESB, MMF i europski financijski i politički čelnici.


02.06.2013. 08:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh