« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KUD S VIŠKOM

Francuzi se pokušavaju riješiti cjepiva protiv svinjske gripe

Sve više zemalja ima problem s viškom cjepiva jer među stanovništvom za njim ne postoji potražnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

cjepivo protiv svinjske gripe

,

cjepivo H1N1

Broj doza koje su Francuzi naručili za cijepljenje stanovništva protiv virusa H1N1 znatno je veći od onog za kojim u toj zemlji postoji potražnja te odgovorni pokušavaju na što bezbolniji način prodati višak cjepiva.

Francuska je na 94 milijuna doza cjepiva potrošila 869 milijuna eura kako bi po glavi stanovnika osigurala jednu i pol dozu cjepiva. Međutim, od listopada se cijepilo samo pet milijuna ljudi, a ne postoje naznake da će potražnja porasti.

Problem Francuske dijele i ostale europske zemlje poput Njemačke i Nizozemske, a među zemljama koje su spremne otkupiti cjepivo ističu se Katar, Meksiko i Ukrajina.

U svijetu je do sada svinjska gripa ubila najmanje 12 200 ljudi, najviše u SAD i Kanadi. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je prošlog tjedna kako je vrh pandemije prošao u Zapadnoj Europi, dok se bolest još uvijek razvija u centralnoj Europi te u dijelovima Azije.

04.01.2010. 09:22:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    EMIN
    04.01.2010. 12:33
    Mnoge zemlje su u istoj mozda i goroj situaciji jer su je licno proizvodile.Postavlja se pitanje kako ce se resiti to pitanje jer potrebe za vakcinisanjem nema vise potrebe niti je ikad bilo po mom misljenju..?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh