« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SJAJNO!

Francuski učenici bez mobitela u školama

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila prijedlog zakona

Djeca će se čistiti od mobitela barem u školi
Djeca će se čistiti od mobitela barem u školi (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

škola

,

zabrana

Mobiteli, djeca i ovisnost tri su riječi koje se sve češće nalaze u istoj rečenici, a Francuzi su vjerojatno prvi na svijetu odlučili poduzeti neke konkretne mjere - francuski učenici ovisni o mobitelima morat će u školi preživjeti bez njih zbog nacrta zakona što ga je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer predstavio kao 'mjeru detoksikacije' za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja. 

Predsjednik Emmanuel Macron, čija stranka ima uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mjere u parlamentu, na vrijeme da se uvede prije iduće akademske godine u rujnu. Osnovne škole bez mobitela jedno je od Macronovih predizbornih obećanja.

Više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.
Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o sličnim mjerama. 

Mobiteli predstavljaju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizirati naš život, rekao je francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za televizijski kanal LCI news. Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu, dodao je.

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila prijedlog zakona. Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stephanea Crocheta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja sigurnosni rizik. Dodao je kako učiteljima trebaju telefoni u slučaju izvanrednih situacija.

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije. Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe mobitela, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

10.06.2018. 16:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh