« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Francuski radnici nasilno protiv recesije

Otmice vlasnika, uništavanje imovine, novi oblici socijalnog bunta u Francuskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Molex

,

francuski radnici

,

nasilni zaposlenici

Primjeri stranih tvornica u Francuskoj Continentala, Molexa, Caterpillara pokazuju da radnici odabiru nov pristup izražavanju socijalnog bunta: zatočuju vlasnike i upravitelje tvrtaka te uništavaju urede lokalnih vlasti, piše agencija France presse u srijedu.

Francuska vlada najavila je u srijedu tužbu protiv tvorničkih radnika njemačke grupe Continental, koja proizvodi automobilske gume i zapošljava 1120 radnika. Pošto je pravosuđe odbacilo njihov zahtjev za poništenje odluke o zatvaranju tvornice, razbješnjeli radnici razrušili su policijsku postaju.

Suočeni s otpuštanjima radnici su od početka ožujka zaoštrili pristup i od tada se dogodilo sedam otmica članova uprave. Razaranje policijske uprave nov je korak u tom pristupu.

Premijer Francois Fillon, koji je ustvrdio da je riječ o "manjini" zaposlenika, drži da se sindikati teško nose s izazovima sadašnje krize, a slično ocjenjue i politolog Stephane Rozes za Le Parisien.

"Sindikati ne uspijevaju pratiti reakcije svojih baza" i "zaposlenici moraju imati mnogo mašte, ustrajnosti i borbenost da bi pridobili pozornost medija" te uzdrmali tvorničku upravu i političare koji reagiraju tek kad se nađu u stisci, umjesto da izgrade cjelovit pristup za budućnost, drži Rozes.

AFP podsjeća da su radnici podružnice američke tvrtke Molex u mjestu Villemur-sur-Tarnu (jugozapad), koja treba biti zatvorena polovicom 2009., zatočili članove uprave, a to su učinili i radnici francuske podružnice američke grupe Caterpillar. Radnici te podružnice odbacili su plan za izlaz iz krize, koji su im donijeli njihovi sindikati uz posredovanje vlade.

Po novijem ispitivanju, samo sedam posto Francuza osuđuje zaposlenike kad se, pogođeni krizom, odluče stvar uzeti u svoje ruke i oteti vlasnike. (hina/metro-portal)

22.04.2009. 19:33:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh