« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
CEZAR

Francuski Oscar - tri Cezara filmu "O bogovima i ljudima"

Francuzi su nagradili i "Društvenu mrežu" te redatelja Romana Polanskog

Ekipa filma O bogovima i ljudima
Ekipa filma O bogovima i ljudima (Wikipedia)
Više o

Oscar

,

Društvena mreža film

,

Cezar

,

O bogovima i ljudima

Glavnu francusku filmsku nagradu Cezar osvojio je film "O bogovima i ljudima" o neriješenu ubojstvu francuskih redovnika u okrutnom alžirskom sukobu u devedesetima, prenosi Hina.

Redatelj Roman Polanski i "Društvena mreža" također su nagrađeni Cezarima, francuskom verzijom Oscara. Tri je Cezara dobio "O bogovima i ljudima", mračan film utemeljen na istinitoj priči o posljednjim danima sedmorice redovnika u samostanu u Alžiru.

Sedmorica trapista iz samostana u Tibehirinu, južno od glavnoga grada Alžira, nestala su 1996. u valu divljačkih ubojstava u kojem su sudjelovali i pobunjeni islamisti i vladine snage.

Pronađene su samo njihove odrubljene glave, a i danas se ne zna kako su umrli.

Film se bavi ritmovima samostanskoga života i prikazuje kako se redovnici nose s intenziviranjem nereda i nasilja oko sebe, te sa sve većom opasnošću da umru nasilnom smrću, a propituje i univerzalne teme religije i vjerske tolerancije.

Redatelj Xavier Beauvois iskoristio je govor na primanju nagrade da uoči francuskih predsjedničkih izbora 2012. pozove na otvorenost prema muslimanima.

"Ne želim da se u izbornoj kampanji govore ružne stvari o muslimanima. Želim da budemo zajedno, to je pouka ovoga filma", rekao je.

26.02.2011. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh