« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
BRAVO

Francuska zabranila pesticide koji ubijaju pčele

Uvedeni u upotrebu sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, neonikotinoidi se temelje na kemijskoj strukturi nikotina i napadaju središnji živčani sustav kukaca

Napokon je netko shvatio...
Napokon je netko shvatio... (Arhiva)
Više o

pčele

,

pesticidi

Francuska je preuzela vodeće mjesto u borbi protiv kemikalija koje se smatraju odgovornima za dramatično smanjenje broja pčela - u subotu na snagu stupa zabrana pet vrsta neonikotinoidnih pesticida.

Odluku francuskih vlasti pozdravljaju pčelari i aktivisti za zaštitu okoliša, ali joj se protive uzgajivači žitarica i šećerne repe koji tvrde da nemaju učinkovitu alternativu za zaštitu svojih usjeva od nametnika.

U Europskoj uniji na snazi je zabrana triju vrsta neonikotinoida u usjevima - klotianidina, imidakloprida i tiametoksama.

Francuska je otišla korak dalje i zabranila još dvije vrste, tiakloprid i acetampirid, ali ne samo na otvorenim poljima nego i u staklenicima.

Uvedeni u upotrebu sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, neonikotinoidi se temelje na kemijskoj strukturi nikotina i napadaju središnji živčani sustav kukaca. Smatralo ih se manje štetnim od pesticida starije vrste i danas se široko koriste za zaštitu usjeva žitarica, voćnjaka i vinograda.

U međuvremenu je ustanovljeno na neonikotinoidi izrazito štete pčelama, remeteći im reprodukcijski ciklus, navigacijske sposobnosti i otpornost na bolesti.

UN je nedavno upozorio da je gotovo pola svjetskih oprašivača, posebno pčele i leptiri, ugroženo na globalnoj razini.

To posebno zabrinjava pošto 1,4 milijarde radnih mjesta u svijetu i tri četvrtine svih usjeva ovise o oprašivačima, posebno pčelama koje 'besplatno pružaju usluge' oprašivanja, inače vrijednog milijarde dolara.

Dio francuskih seljaka ljutit je zbog zabrane i kažu da nema dovoljno dokaza da su neonikotinoidi odgovorni za smrt pčela i prigovaraju da nemaju efikasnu alternativu za zaštitu svojih polja.

S time se ne slaže francuska agencija za javno zdravstvo ANSES koja je u svibnju objavila da ima "dovoljno učinkovitih i operativnih" zamjena za pesticide.

Ima i onih koji vjeruju da su vlasti trebale biti i strože.

"Ne bi se trebali ograničiti samo na tu obitelj pesticida", kaže Francois Veillerette iz lobističke skupine za zaštitu okoliša Generations Futures. "I mnoge druge bi trebalo zabraniti".

Polemika o neonikotinoidima dovela je i do sukoba u francuskoj vladi. Ministar poljoprivrede Stephane Travert i ministar zaštite okoliša Nicolas Hulot našli su se na suprotnim stranama. Travert je tražio da se zabrana ublaži, a Hulot je to odbio.

I Kanada je početkom kolovoza najavila da postupno namjerava klotianidin i thiametoksam izbaciti iz upotrebe.

31.08.2018. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh