« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
hitan protest

Francuska traži oslobađanje Reiss i Afšar

Francuska traži hitno oslobođenje Reiss i Afšar i izražava nezadovoljstvo postupkom Irana prema njima, EU podržava Pariz

Clotilde Reiss
Clotilde Reiss (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

špijunaža

,

Francuska traži oslobođenje

,

suđenje u Teheranu

,

Clotilde Reiss

,

Nazak Afšar

Francuska je u subotu zatražila hitno oslobađanje Clotilde Reiss i zaposlenice svojeg veleposlanstva u Teheranu Nazak Afšar kojima se sudi zbog sudjelovanja u prosvjedima koji su izbili nakon predsjedničkih izbora u Iranu u lipnju na kojima je pobjedu odnio Mahmud Ahmadinedžad, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u Parizu.

Pariz ocjenjuje da su optužbe za špijunažu protiv Reiss, asistentice na iranskom sveučilištu, "bez temelja", a one protiv Nazak Afšar "nepostojeće".

"Nakon pojavljivanja Clotilde Reiss pred sudom u Teheranu, Francuska ponavlja zahtjev za hitnim oslobađanjem jer su optužbe protiv nje potpuno bez temelja", kaže se u priopćenju. "Tražimo također hitno oslobađanje Nazak Afšar", dodaje se.

Francuska je također izrazila nezadovoljstvo činjenicom da djelatnici njezina veleposlanstva nisu ni informirani o suđenju niti im je dopušten ulazak što bi bilo u skladu s međunarodnim zakonom. Pariz je također nezadovoljan jer dvije žene nisu imale odvjetnika.

Europska unija također je u subotu izrazila nezadovoljstvo zbog suđenja u Teheranu, naglasivši da se akcije "protiv jedne zemlje EU-a, građanina ili djelatnika veleposlanstva smatraju akcijama protiv svih zemalja EU-a".

EU će, kako se navodi, pomno pratiti suđenje i tražiti oslobađanje optuženih.

Uz više desetina iranskih oporbenih pristaša, pod optužbom za špijunažu sudi se i djelatniku britanskog veleposlanstva u Teheranu. London je osudio proces protiv političkog analitičara Iranca Hoseina Rasama ističući da su optužbe bez temelja, piše Reuters.

Izvor: Hina

08.08.2009. 20:31:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh