« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MJERE ŠTEDNJE

Francuska suočena s novim štrajkovima u prometu

Francuska se suočava s ozbiljnim poremećajem u željezničkom i zračnom prometu zbog štrajkova koji počinju u ponedjeljak navečer

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

promet

,

Francuska

,

broj ljudi na zemlji

Štrajkovi, od kojih će većina trajati 24 sata, organiziranu su na način da se podudaraju s predstavljanjem prijedloga zakona o mirovini u parlamentu u utorak. Očekuje se da će štrajkom najviše biti pogođen javni prijevoz i škole.

Štrajkovi radnika u Francuskoj odraz su nezadovoljstva i prosvjeda, kao i u još nekoliko europskih zemalja poput Grčke, Španjolske, Italije i Rumunjske, protiv strogih mjera štednje koje su najavile tamošnje vlade.

U utorak kreću u štrajk i radnici londonske podzemne željeznice, a razlog su otpuštanja i smanjivanje plaća. Čelnici francuskih sindikata, među kojima je Didier Le Reste iz sindikata željeznica, osudio je za Le Parisien reforme kao "brutalne", i izrazio uvjerenje da će se štrajku pridružiti oko 60 posto vozača vlakova.

Sarkozy je poručio da je spreman na neke ustupke, ali da neće odustati od povećanja minimalne dobne granice za mirovinu sa 60 na 62 godine te da će se puna mirovina dobiti sa 67 a ne dosadašnjih 65 godina. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 21:57:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh