« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
TERORIZAM

Francuska se boji novih napada

Novinska agencija AP prenosi upozorenja o opasnost od potencijalnih novih terorističkih napada u Francuskoj

Muhamed Merah podigao je tenzije u Francuskoj do usijanja
Muhamed Merah podigao je tenzije u Francuskoj do usijanja (Screenshot YouTube)
Više o

Francuska

,

teroristički napad

,

Mohamed Merah

U francuskom Toulouseu se očekuje podizanje optužnica protiv brata ubijenog Mohameda Meraha, koji je u četvrtak (22.3.) ubijen u akciji francuske policije. On je u dva teropristička napada ubio sedmoro ljudi.

29-godišnji Abdelkader Merah izveden je u nedjelju (25.3.) ujutro pred istražnog suca i najvjerovatnije će biti optužen za pomaganje u terorističkim napadima, izjavio je odvjetnik njegove djevojke. Abdelkader Merah i njegova djevojka uhapšeni su u srijedu (21.3.) u njihovoj kući južno od Toulousea.

Ona je u noći sa subote na nedjelju puštena iz pritvora, prije isteka 96 sati koliko se u Francuskoj osumnjičeni u slučajevima terorizma mogu zadržati u pritvoru. I Merahova majka, koja je takođe bila privođena, u međuvremenu je puštena na slobodu.

Prema izvještajima iz policijskih krugova Abdelkader Merah je bio "ponosan" zbog toga što su ga ispitivali zbog djela koje je počinio njegov brat. Ali, kaže da nije znao šta sprema njegov brat. Obojica braće pripadaju salafističkoj zajednici u Toulouseu.

Zatvori kao teren za indoktrinaciju

Lijevi njemački list Die Tageszeitung osvrćući se na terorističke napade u Francuskoj piše da je radikalizacija Mohameda Meraha tipična za džihad. „I u Njemačkoj postoje mladi ljudi koje salafisti regrutiraju za terorizam. Radikalizacija francuskog ubojice nije netipičan slučaj za pobornike džihada u Europi. Ekstremni životni lomovi, preokreti u biografiji, loša perspektiva, sitan kriminal, česta iskustva sa drogom - sve to odlikuju te ljude", kaže stručnjak za terorizam iz Berlina Guido Steinberg.

Merah je u više navrata bio osuđivan zbog krađa, dvije godine je bio u zatvoru gdje su ga u svoje redove vrbovali salafisti. I u drugim europskim državama primjećeno je da su zatvori postali teren za indoktrinaciju, te da su militantni islamisti u njima vrlo aktivni.

Opasnost od novih napada

Istovremeno novinska agencija AP prenosi upozorenja o opasnost od potencijalnih novih terorističkih napada u Francuskoj. Jer, prema obavještajnim podacima pakistanskih tajnih službi, 85 Francuza muslimanske vjeroispovesti obučavalo se u talibanskim kampovima u Pakistanu. Pakistanske obavještajne službe priopćile su da istražuju je li i Muhamed Merah bio u nekom od tih kampova za obuku. Zasada je sigurno samo da je on u više navrata boravio u Avganistanu i Pakistanu. Dva puta je putovao u Avganistan 2010. godine, a u Pakistan prošle godine. Vjeruje se da je prošao Al Kaidinu obuku u kampu u oblasti Vaziristan.

Minuta šutnje za Meraha

U Francuskoj, koja je još uvijek u šoku od terorističkog napada, nastavnica u jednoj školi u gradu Ruenu tražila je od svojih učenika da održe minutu šutnje za ubijenog Muhameda Meraha. Nakon što su njeni učenici prijavili da je ona Meraha nazvala "žrtvom" i rekla da su njegovu povezanost s Al Kaidom izmislili mediji i francuski predsjednik Nikola Sarkozi, je francuski ministar obrazovanja Luc Chatel zatražio da ju se smjesta suspendira.

Nakon zahtijeva nastavnice većina učenika napustila je učionicu, dok su neki ostali "kako bi pokušali shvatiti o čemu ona govori", navodi agencija afp.

Muhamed Merah, koji je ubijen u četvrtak u policijskoj akciji, bio je osumnjičen da je ubio troje djece i jednog rabina ispred židovske škole u Toulouseu, kao i trojicu francuskih vojnika afričkog porijekla. Prije no što je ubijen u policijskoj akciji, on je izjavio da mu je žao što nije uspio ubiti još više djece.

Piše: Svetozar Savić/DW
25.03.2012. 16:18:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh