« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
VJETAR U LEĐA

Francuska, Italija i Austrija žele da se Srbiji odobri kandidatura za EU

Francuski, austrijski i talijanski ministri vanjskih poslova tvrde da su "proveli dubinsku analizu napretka Srbije i došli do zaključka da su uvjeti ispunjeni"

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Srbija

,

Italija

,

Francuska

,

Austrija

,

status kandidata

Francuska, Italija i Austrija žele da se Srbiji odobri status kandidata za Europsku uniju, procjenjujući u pismu europskoj visokoj predstavnici za vanjske poslove Catherine Ashton da je Beograd "ispunio uvjete" koje su u prosincu odredili europski čelnici, javlja Hina.

U pismu čiju je kopiju dobio AFP, francuski, austrijski i talijanski ministri vanjskih poslova tvrde da su "proveli dubinsku analizu napretka Srbije i došli do zaključka da su uvjeti ispunjeni".

Europski čelnici u prosincu su odgodili odluku o davanju kandidature Srbiji, tražeći prije svega napredak Srbije u odnosima s Kosovom.

Ministri u pismu tvrde da je "Beograd iznio vrlo konstruktivne prijedloge u cilju uključivanja Kosova u regionalnu suradnju, priznajući istodobno stajalište svake od strana glede statusa" Kosova.

Također smatraju da je "veliki napredak" ostvaren u provedbi sporazuma postignutih s Kosovom u drugim pitanjima.

Zato bi EU trebala "ispuniti obećanje" i dodijeliti Srbiji status kandidata, jer bi je to "ohrabrilo da nastavi prema ukupnoj normalizaciji odnosa s Kosovom", smatraju ministri.

Sastanak ministara europskih poslova zemalja članica EU, na kojem bi se trebalo raspravljati o toj temi, održat će se u ponedjeljak.

23.02.2012. 21:20:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    24.02.2012. 09:34
    Da svakako im treba sada dati vjetar u leđa kad rade na kompletnoj rehabilitaciji ĐUJIĆA,NEDIĆA, ĐILASA i ostale četničke žgadije ...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh