« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NOVO PARTNERSTVO

Francuska i Njemačka žele bolju suradnju s Rusijom

Francuski predsjednik Sarkozy, njemačka kancelarka Merkel i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastali su se na summitu koji bi trebao ojačati suradnju Rusije i Europe

Merkel i Sarkozy
Merkel i Sarkozy (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Angela Merkel

,

Francuska

,

Njemačka

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

suradnja

Mjesec dana prije susreta na vrhu u Lisabonu na kojemu NATO treba utvrditi svoju novu stratešku doktrinu, Sakrozy i Merkel su odmah po dolasku u poznato ljetovalište na normandijskoj obali, najavili spremnost za promicanje novog "partnerstva" Moskve i nekadašnjih neprijatelja iz doba Hladnoga rata.

"Svrha našeg susreta je ojačati temelje našeg povjerenja u našim odnosima s Rusijom", rekla je kancelarka nakon dugog bilateralnog razgovora s francuskim predsjednikom. "Ojačamo li međusobno povjerenje, znat ćemo pronaći način za vođenje zajedničke strategije s obzirom na prijetnje", dodala je.

"Oboje mislimo da je hladni rat završen, da je Varšavski sporazum gotov, da je Sovjetski Savez prošlost i da su Rusi naši prijatelji", dodao je Nicolas Sarkozy. "Rusija, Francuska i Njemačka izložene su istim rizicima i prijetnjama i zato bi bilo puno bolje da se ne sukobljujemo", kazao je.

Sigurnost u Europi, veze Rusije i Sjevernoatlantskog saveza te pregovori o budućem ugovoru o suradnji Moskve i EU-a trebaju biti na dnevnom redu radne večere koja je počela u ponedjeljak navečer čim je Dmitrij Medvedev doputovao u Normandiju. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 23:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh