« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SOLIDNO

Francuska i Hrvatska bez pogodaka na Stade de Franceu

Nakon debakla u Gruziji "vatreni" su u Parizu pokazali daleko bolje lice

Vedran Ćorluka
Vedran Ćorluka (Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

nogomet

,

Slaven Bilić

,

prijateljska utakmica

,

Francuska Hrvatska

U prijateljskom susretu igranom na Stade de Franceu u St. Denisu hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala bez pogodaka protiv Francuske, javlja Hina.

Nakon debakla u Gruziji "vatreni" su u Parizu pokazali daleko bolje lice. Premda u našoj igri ima još mnogo prostora za napredak, odabranici Slavena Bilića pružili su solidnu partiju protiv bivših svjetskih i europskih prvaka.

Francuzi su bili nešto bolji, aktivniji i opasniji, no ipak ne toliko da bi ostvarili novu pobjedu. Francuska je dočekala Hrvatsku u pozitivnom nizu sa šest uzastopnih pobjeda, pri čemu su slavili protiv Brazila (1:0) i Engleske (2:1), ali ne i protiv Hrvatske koja niti u trećem nastupu na pariškom Stade de Franceu nije uspjela upisati pobjedu. Međutim, ovoga puta barem nije doživjela poraz. U prethodna dva ogleda doživjela je dva neuspjeha. U polufinalu SP-a 1998. godine je izgubila 1:2, te godinu dana kasnije u prijateljskom susretu 0:3.

FRANCUSKA - HRVATSKA 0:0

PARIZ. Stade de France - 80.000 gledatelja; Sudac: Alan Kelly (Irska)

Strijelci: -

Žuti kartoni: Diarra (69), Revellier (81) / Lovren (30), Vukojević (42), Srna (76), Vida (84)

Crveni karton: -

FRANCUSKA: Lloris - Revellier, Mexes, Rami, Clichy - Matuidi (od 87. Villa), Nasri (od 85. Gourcuff), A.Diarra - Menez (od 59. Remy), Malouda (od 59. Ribery), Benzema (od 75. Gameiro)

HRVATSKA: Runje (od 46. Pletikosa) - Pranjić (od 24. Strinić, od 46. Rakitić), Lovren, Šimunić, Ćorluka - Srna (od 80. Vida), Vukojević, Modrić, Kranjčar - Perišić (od 71. Petrić), Jelavić (od 56. Kalinić)

Nakon početnog propitkivanja snaga prvu ozbiljniju situaciju na utakmici imala je Hrvatska u 15. minuti, no Srna je iz skraćenog kornera loše pucao. Pogodio je zid, te izborio korner koji nije donio veća uzbuđenja pred francuskim vratima. U prvih 20 minuta utakmice Hrvatska je imala 65 posto posjeda lopte, ali ne i izglednu priliku. U 24. minuti Pranjić je zbog ozljede napustio teren, a umjesto njega u igru je ušao Strinić. U nastavku prvog poluvremena Francuzi su podigli ritam i preuzeli kontrolu igre. Najizgledniju priliku domaćin je imao u 38. minuti kada je Benzema zapucao zicer nakon povratne lopte Meneza. Situaciju pred hrvatskim vratima je 'zakuhao' Strinić koji je izgubio loptu na centru i Francuzima otvorio kontru. U 41. minuti Hrvatska je imala slobodni udarac s ruba kaznenog prostora, no Srna je još jednom loše pucao i pogodio 'živi zid'. Međutim, minutu kasnije Perišić je imao i najbolju hrvatsku priliku u prvom dijelu. Veznjak belgijskog Club Brugge sam se izborio za priliku. Na krilu je oteo loptu Mexesu, iz kosa ušao u kazneni prostor i pucao, no Lloris je sjajno obranio.

U nastavak utakmice ušli smo s novim čuvarem mreže. Runje je zbog ozljede ostao u svlačionici, a priliku je dobio Pletikosa. U poluvremenu je zamijenjen i Strinić, a umjesto njega je ušao Rakitić. Zanimljivo, Strinić je ušao u igru u 24. minuti umjesto Pranjića, no nije se 'proslavio' pa je zamijenjen.

Prvo uzbuđenje u nastavku vidjeli smo u 51. minuti kada je Rakitić 'potegao' sa 18 metara, no njegov udarac je završio pored gola. Minutu kasnije zaprijetili su i Francuzi, no Pletikosa je bio spreman na Menezov udarac. U 68. minuti Pletikosa je bio nemoćan, no Ramijeva lopta je završila u vratnici. U 78. minuti Rakitić je sjajnom loptom gurnu u priliku Petrića, ali napadač HSV-a nije zahvatio loptu ispred istrčalog Llorisa. Najbolju priliku na utakmicu imali su Francuzi u 85. minuti kada je Ribery gurnuo Remyja oči u oči s Pletikosom, no hrvatski vratar je na vrijeme izašao s gol linije i spasio siguran gol.

Povijest međusobnih susreta

Sinoćnji ogled na Stade de Franceu bio je peti međusobni ogled "Vatrenih" i "Tricolora" i tek drugi remi uz tri francuske pobjede.

Prvi susret i do sada najvažniji odigran je osmog srpnja 1998. godine na istom stadionu i to u polufinalu svjetskog prvenstva. Francuska je pobijedila 2:1, nakon što je Hrvatska povela golom Davora Šukera u 46. minuti. Rezultat je okrenuo Lilian Thuram golovima u 47. i 70. minuti. Bili su to njegovi jedini golovi u 142 nastupa u dresu francuske reprezentacije.

Drugi susret odigran je na istom stadionu u studenom 1999. godine, a Francuzi su pobijedili 3:0. Golove su zabili Pires (46), Maurice (67) i Vairelles (73). Francuzi su bili uspješniji i u Zagrebu. U svibnju 2000. godine pobijedili su u prijateljskom susretu u Maksimiru 2:0 golovima Piresa (23) i Trezegueta (70).

Posljednju utakmicu prije današnjeg ogleda "Vatreni" i "Tricolori" su igrali u B skupini na Europskom prvenstvu 2004. godine u Portugalu. Utakmica je završila 2:2, a strijelci su bili Rapaić u 48. (11m) i Pršo u 52. za Hrvatsku, te Tudor (autogol) u 22. i Trezeguet u 64. minuti za Francusku.

MEĐUSOBNI SUSRETI HRVATSKE I FRANCUSKE

Francuska - Hrvatska 0:0 (prijateljska, Pariz - 29.3.2011.)

Hrvatska - Francuska 2:2 (EP Portugal 2004, Leiria - 17.6.2004.)

Hrvatska - Francuska 0:2 (prijateljska, Zagreb - 28.5.2000.)

Francuska - Hrvatska 3:0 (prijateljska, Pariz - 13.11.1999.)

Francuska - Hrvatska 2:1 (polufinale SP-a, Pariz - 8.7.1998.)

30.03.2011. 08:16:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh