« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca

Formira se transportna zajednica

Riječni promet u jugoistočnoj Europi trebao bi se obnoviti
Riječni promet u jugoistočnoj Europi trebao bi se obnoviti
Više o

Europska komisija

,

riječni promet

,

odbor za promet EU

,

Paolo Costa

,

Jacques Barrot

Privredni vjesnik je izvijestio o zaključcima konferencije ministara prometa zemalja jugoistočne Europe i Europske unije, koja je prošlog tjedna održana u Beogradu.

Unijin povjerenik za promet Jacques Barrot na konferenciji je najavio potpisivanje sporazuma o formiranju transportne zajednice na razini regije. Barrot je upozorio kako se u jugoistočnoj Europi kasni s investiranjem u infrastrukturu i vozni park te rekao kako Europska komisija želi dati dodatan poticaj ovim novim projektom.

Nova transportna politika EU nalaže da se transport roba sve više prebacuje s cesta, prije svega na željezničke i riječne puteve. Zbog toga EU planira revitalizaciju željeznica svih svojih članica i kandidata za članstvo, te uređenje riječnih puteva. Barrot je tu kao glavne arterije izdvojio Dunav i Savu. 

RevitalizacijaDunav i Sava bit će glavne arterije riječnog prometa na kojima će se uvesti certifikati za slobodniju plovidbu.   

Predsjednik Odbora za promet EU Paolo Costa rekao je da Unija mora voditi računa i o fizičkoj integraciji regije u Europu i da je stvaranje transportne zajednice najučinkovitiji način za to. U Europi se 90 posto vanjske trgovine odvija morskim putevima, istaknuo je Costa.

- Upravo je to razlog što ćemo uspostaviti jače veze s lukama na Jadranskom moru i između njih, a već postoje i pilot-projekti - dodao je Costa.

Na konferenciji je bio i hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. (METRO) 

11.05.2008. 22:19:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh