« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
NEOČEKIVANO

Ford pretekao General Motors po broju prodanih automobila u SAD-u

Problemi s povlačenjem automobila utjecali su mnogo manje na japansku Toyotu nego što se očekivalo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ford

,

General Motors

,

Toyota

,

Autodata

Ford je u veljači neočekivano pretekao General Motors na poziciji proizvođača s najviše prodanih automobila u SAD-u dok su problemi s opozivom automobila manje utjecali na japansku Toyotu nego što se očekivalo, pokazali su u srijedu najnoviji podaci s američkog tržišta.

Ford Motor Co u veljači je prodao 142.006 automobila i kamioneta, 43 posto više nego u istome mjesecu godine ranije, pokazalo je izvješće tvrtke Autodata koja prikuplja podatke u toj industriji.

General Motors Corp zabilježio je tek 12-postotni rast prodaje na američkom tržištu, na 141.535 vozila.

Prodaja japanskog automobilskog diva Toyote istodobno je umanjena devet posto, na 100.027 prodanih vozila. Strahovalo se da će joj prodaja zabilježiti dvoznamenkasti pad. Taj najveći svjetski proizvođač automobila suočava se proteklih mjeseci s valom opoziva vozila zbog problema sa sigurnošću.

Treći po veličini američki proizvođač automobila Chrysler izvijestio je o rastu prodaje za pola posto u veljači, na 84.449 vozila, što je prvi rast na godišnjoj razini zabilježen od prosinca 2007.

Ukupno je u veljači na američkom tržištu prodano 780.265 vozila, što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i signalizira nastavljeni oporavak te industrije od snažnog udara američke recesije, koja je potrošače veći dio prošle godine držala podalje od salona automobila, navodi nadalje Autodata. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 12:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh