« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
TAKO MLADA, A TAKO USPJEŠNA

Foley: Hrvatska je danas priča o uspjehu

Još nema ni "20 godina", a već je članica NATO-a i uskoro Europske unije, pojasnio je američki veleposlanik u Hrvatskoj

James B. Foley
James B. Foley (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Hrvatska

,

američki veleposlanik

,

James B. Foley

Hrvatska danas, članica NATO-a i buduća članica EU-a, priča je o uspjehu, ocijenio je u ponedjeljak u Zagrebu američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley u svom uvodnom izlaganju na okruglom stolu na temu "Izazovi uključivanja građana u oblikovanje javnih politika", piše Hina.

"Hrvatska danas je priča o uspjehu, još nije napunila 20 godina svoje neovisnosti, napunit će ih idućeg tjedna, ali se uspjela pridružiti NATO-u, a prošlog petka se, prema mišljenju Europske komisije, uspješno kvalificirala za članstvo u EU-u i sad čekamo pozitivnu odluku zemalja članica EU-a", rekao je Foley.

Ti rezultati predstavljaju sveobuhvatan napor za izgradnju vladavine zakona i za reformu nebrojenih aspekata društva i upravljanja, uključujući civilno društvo, kazao je on istaknuvši da su organizacije civilnog društva važne kao i vlade u unapređenju demokracije i dobrog upravljanja širom svijeta.

Podsjetio je da članstvo u EU neće značiti završetak procesa reformi. "Hrvatska će i dalje biti suočena s izazovom učvršćivanja vladavine zakona, borbe protiv korupcije i prije svega završetka svoje tranzicije na konkurentno slobodno tržišno gospodarstvo", kazao je Foley dodajući da će zapadne demokracije pomoći Hrvatskoj da ima sve potrebne alate za suočavanje s budućim izazovima.

Uključivanje građana u rasprave o pitanjima koja izravno utječu na njihov život najbolji je način na koji državna tijela mogu u široj javnosti potaknuti bolje razumijevanje svog rada, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u svom uvodnom izlaganju na okruglom stolu, ali je upozorio da se promjene ne mogu provesti preko noći.

Bebić je rekao da je tema ovog okruglog stola izrazito važna, a pogotovo u svjetlu privođenja kraju pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji kada se velika pozornost treba posvetiti upoznavanju građana sa svim aspektima i značenju članstva u jednoj takvoj asocijaciji.

Istaknuo je da je otvaranje prostora za stalni dijalog državnih tijela s građanima, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom i ostalim sudionicima zainteresirane javnosti temeljno obilježje razvijenog civilnog društva, ali i pokazatelj stabilnosti i kvalitete demokratskog sustava.

Također je kazao da u ubrzanoj dinamici usvajanju novih propisa u svrhu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a možda nije uvijek bilo dovoljno prostora za aktivno sudjelovanje i doprinos građana i zainteresirane javnosti. Međutim, "Hrvatski sabor je uložio značajne napore da se glas javnosti i građana čuje, i to ponajprije kroz otvaranje saborskih odbora za sudjelovanje velikog broja vanjskih stručnjaka i predstavnika organiziranog civilnog društva".

Bebić je u tom smislu pozdravio i podržao napore hrvatske vlade da se usvajanjem i provedbom Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata dodatno otvori prostor za sudjelovanje u najranijoj fazi donošenja propisa.

Okrugli stol, koji se održao u Hrvatskom saboru, organizirali su Ured za udruge vlade RH i veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

13.06.2011. 17:05:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh