« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Kobna knjiga

Florence Hartmann proglašena krivom

Haaški sud osudio je svoju bivšu glasnogovornicu zbog nepoštivanja suda na novčanu kaznu od 7.000 eura

(Cropix)
Više o

Florence Hartmann

,

Haaški sud

Predsjedavajući sudac Bakone Moloto obrazložio je da je optužena "svjesno i hotimično sudjelovala u ometanju pravde objelodanjivanjem tajnih podataka u svojoj knjizi Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa".

Također je, dodao je, "suprotno nalogu Žalbenog vijeća, objavila povjerljive informacije u članku pod nazivom Prikriveni ključni dokazi o genocidu koji je objavio Bosanski institut".

"Vijeće je zaključilo da je optužena objavila podatke koji su u tom trenutku bili povjerljivi, a povjerljivi su i danas", kazao je sudac i pojasnio da ICTY ima "inherentnu nadležnost kazneno goniti osobe optužene za nepoštivanje Suda".

Objašnjavajući presudu, sudac je rekao da je prilikom odmjeravanja kazne uzeto u obzir više čimbenika, od toga da optužena svojim djelovanjem može "odvratiti suverene države od suradnje sa Sudom" do činjenice da knjiga koju je napisala "nije doživjela uspjeh te svom izdavaču duguje 10.000 eura".

Optužba je tražila da ju se proglasi krivom i kazni novčano u rasponu od sedam do 15 tisuća eura.

Francusku novinarku, koja je glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-ja bila od 2000. do 2006., optužnica je teretila za nepoštivanje suda jer je objavila podatke iz tajnih odluka prizivnog vijeća Haaškog suda u predmetu "Milošević".

Spomenute podatke objavila je u rujnu pretprošle godine u svojoj knjizi "Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

ICTY je istragu protiv bivše glasnogovornice suda pokrenuo 1. veljače 2008, a optužnica je podignuta 27. kolovoza 2008.

Suđenje je održano 15., 16. i 17. lipnja te 1. srpnja.

Pravila za nepoštivanje Suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura.

Izvor: Hina

14.09.2009. 10:24:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh