« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZAPAMTITE!

Fizički simptomi stresa

Ovo su četiri vrlo jasna i nedvosmislena znaka da je vaše mentalno i emocionalno zdravlje pod pritiskom

Frustracije su jedno, a ovo su fizički simptomi...
Frustracije su jedno, a ovo su fizički simptomi... (Arhiva)
Više o

stres

,

fizički simptomi

Emocionalni stres može se manifestirati fizičkim simptomima. Ovo su četiri vrlo jasna i nedvosmislena fizička znaka da je vaše mentalno i emocionalno zdravlje pod pritiskom:

Manjak energije - stres ne samo da utječe na vaš um, nego utječe i na fiziologiju oslobađanjem hormonskog kortizola u krvotok, koji oponaša tjelesni napor ubrzavanjem disanja i brzinom otkucaja srca i ostavlja vas nepotrebno umornim i letargičnim. Stres se također može biti krivac za nedostatka sna jer ometa sposobnost vašeg tijela da regulira instinkte sna i buđenja, uzrokujući nesanicu.

Prehrambene navike - stresno jelo često uzrokuje oslobađanje kortizola, što povećava apetit i podudara se s vašim niskim moralom, što dovodi do posezanjem za tipičnom hranom za utjehu. S druge strane, mnogi koji imaju problema sa stresom također osjećaju gubitak apetita, za koji se vjeruje da je povezan s prisutnošću hormona koji oslobađa kortikotropin koji potiskuje apetit.

Razbolijevanje - kada stres izaziva oslobađanje kortizola u krvotok, on nehotice sprječava redovitu funkciju vašeg imunološkog sustava. Jedan od važnih načina na koji to čini jest suzbijanje oslobađanja hormona DHEA, koji podržava imunološku funkciju.

Škripanje zubima - bruksizam ili škripanje zubima u snu može uzrokovati velike probleme s vašim oralnim zdravljem, uključujući bol u čeljusti, trajno oštećenje zuba i glavobolje. Škripanje uzrokovano stresom povezano je s povećanom aktivnošću u vašoj podsvijesti kad spavate; kako niste na 'oprezu', vaše tijelo koristi usta kao ventil za povećani stres.

Kad primjetite jedan od ovih simptoma, još nije vrijeme za uzbunu jer ga mogu uzrokovati i druge stvari, no kad se skupe dva do tri... znate da je vrijeme za odmor.

11.09.2018. 13:03:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh