« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
UFF...

Fitch zadržao rejting Hrvatske na 'BB' uz stabilne izglede

Po ocjeni analitičara Fitcha, hrvatsko gospodarstvo ostvaruje koristi od povoljnih cikličkih uvjeta.

Fitch je optimističan...
Fitch je optimističan... (Arhiva)
Više o

kreditni rejting

,

Fitch Ratings

,

BB+

Rejting agencija Fitch zadržala je dosadašnji rejting Hrvatske na 'BB' uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo uživa koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast na 2,6 posto u 2017. 

Po ocjeni analitičara Fitcha, hrvatsko gospodarstvo ostvaruje koristi od povoljnih cikličkih uvjeta. 

Jačanje rasta trgovinskih partnera u regiji, povoljna dinamika plaća i zapošljavanja, snažni turistički primitci i poboljšanje apsorpcije EU fondova rezultirali su realnim rastom BDP-a u 2016. godini od 3 posto (najbrže od 2007), a vjerojatno će to poduprijeti gospodarsku izvedbu i u 2017., navode u Fitchu. 

Međutim, napominju da će restrukturiranje Agrokora utjecati na gospodarsku izvedbu. Agrokor ima izvanrednu upravu koju je postavila državna administracija u travnju te dug koji je krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio otprilike 12 posto hrvatskog BDP-a. 

U Fitchu očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, navode, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i kreditni rast te utjecati na usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3 posto na ovogodišnjih 2,6 posto u slučaju urednog restrukturiranja. 

15.07.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh