« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
RATING

Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku 'BBB"

Rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', a izglede procijenila kao stabilne.

Dobro smo prošli...
Dobro smo prošli... (Arhiva)
Više o

Fitch Ratings

Stabilni izgledi odražavaju uvjerenje da će vlada održati srednjoročnu fiskalnu stabilnost, istovremeno pružajući kratkoročnu podršku u borbi protiv COVID-19, kao i stalni postupni napredak u uvođenju eura, kažu u Fitchu.

Fitch predviđa da će hrvatsko gospodarstvo pasti za 8,4 posto ove godine, pri čemu bi turizam trebao pasti za 70 posto u odnosu na prošlu godinu. To je bolje od vladine procjene pada od 9,4 posto.

"Narav hrvatske turističke industrije, koja se uglavnom temelji na privatnom smještaju i dolascima kopnenim putem, mogla bi pružiti određenu otpornost u vrijeme kada europske vlade ublažavaju ograničenja putovanja", kažu u Fitcu.

Dodaju kako je njihova osnovna pretpostavka da će se gospodarstvo početi oporavljati u sljedećim tromjesečjima, pri čemu će rast dosegnuti blizu pet posto u 2021. godini.

"Tome u prilog govore dosadašnji uspjesi u kontroli koronavirusa i mjere vlasti kojima se pruža pomoć poduzećima i pojedincima koju procjenjujemo na više od deset posto DP-a, što će pomoći u sprečavanju većeg gubitka radnih mjesta i raširenom zatvaranju poduzeća", kaže se u Fitcovu izvještaju.

Dodaje se kako nedavni ekonomski podaci ukazuju na dramatično pogoršanje ekonomske aktivnosti, ali i oporavak u svibnju, u skladu s ublažavanjem mjera borbe protiv koronavirusa.

"Preostali rizici ostat će kratkoročno i srednjoročno, uključujući opseg i duljinu pandemije, oporavak vanjske potražnje, potencijalni utjecaj obustave mjera potpore i nepovoljne demografije", kaže se u izvješću.

Fitch predviđa proračunski deficit od sedam posto BDP-a u 2020. godini te udjel javnog duga u BDP-u od 86,2 posto kao i smanjenje deficita na 2,7 posto BDP-a u 2021. godini

"U četiri godine koje su prethodile pandemiji COVID-19, hrvatske vlasti svake su godine prekoračile svoje fiskalne ciljeve i poboljšale fiskalno upravljanje. Iako potencijalna promjena vlasti nakon parlamentarnih izbora u srpnju stvara određenu neizvjesnost, negativni fiskalni rizici umanjuju se širokim konsenzusom oko održavanja makrostabilnosti. Štoviše, potencijalni ulazak u ERM II vjerojatno će poslužiti kao dodatan poticaj takvoj politici", zaključuje Fitch.

Pretpostavljajući postupni povratak na umjerene primarne fiskalne suficite od oko jedan posto BDP-a, Fitch predviđa da će udio javnog duga u BDP-u pasti na oko 80 posto u 2022. i 67 posto do 2029. godine. Navodi i da bi povećanje financiranja bespovratnim sredstava iz EU-a također moglo dovesti do manjih potreba za financiranjem i potencijalnim smanjenjem duga.

07.06.2020. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh