« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine
SAVJETI

Finski savjeti za krizna vremena

Ostale najsretnije zemlje među prvih 10, u silaznom redoslijedu, bile su: Danska, Švicarska, Island, Norveška, Nizozemska, Švedska, Novi Zeland, Luksemburg i Austrija.

Dobro im je...
Dobro im je... (Arhiva)
Više o

Finska

,

savjeti

Savjet najsretnije države na svijetu - dajte svoj svojoj djeci najbolje moguće obrazovanje, brinite se jedni za druge i za okoliš, pogotovo u vrijeme globalne svjetske krize prouzročene epidemijom koronavirusa.

Finska je već treću godinu zaredom na vrhu u svjetskom istraživanju o sreći, priznanje za koje je premijerka Sanna Marin rekla da je posebno važno u doba u kojem epidemija koronavirusa testira vrijednosti i institucije svih država.

U istraživanju se finski glavni grad Helsinki rangirao kao najsretniji grad na svijetu, u dodatnom poticaju za tu sjevernjačku zemlju s 5,5 milijuna ljudi poznatu po jezerima, saunama i dugim hladnim zimama.

„U osnovi taj indeks pokazuje da finska država blagostanja svima pruža mogućnosti za dobrobit u životu", rekla je na novinskoj konferenciji u petak, održanoj videovezom a posvećenoj pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Upitana može li Finska ostati najsretnija zemlja suočena s epidemijom, Marin je odgovorila: „... Vjerujem da će nas finska borbenost izvući iz ovoga i zajedno ćemo graditi zemlju koja će biti dobro mjesto za život svakom djetetu".

Finska je dosad prijavila 450 slučajeva koronavirusa, ni jednu smrt.

Vlada je ranije u petak najavila paket pomoći u vrijednosti 15 milijardi eura, u rasponu od kreditnih jamstava do podrške na tržištu rada, jer je središnja banka upozorila na usporavanje gospodarstva.

Povjerenje u društvo

U Izvješću o sreći u svijetu za 2020. UN-ove Mreže za rješenja održivog razvoja (SDSN) rangira se 156 zemalja prema rezultatima kao što su BDP po glavi stanovnika, društvena podrška, zdrav životni vijek, društvena sloboda, velikodušnost i odsutnost korupcije.

Ostale najsretnije zemlje među prvih 10, u silaznom redoslijedu, bile su: Danska, Švicarska, Island, Norveška, Nizozemska, Švedska, Novi Zeland, Luksemburg i Austrija.

Sjedinjene Države ušle su na 18., a Britanija na 13. mjesto.

"Iznova i iznova vidimo kako čimbenici blagostanja uključuju dobru mrežu društvene potpore, povjerenje u društvo, poštenu vladu, sigurno okružje i zdrav život", rekao je u izjavi Jeffrey Sachs, ravnatelj SDSN-a i jedan od urednika izvješća.

Prvi put otkako je istraživanje počelo 2012. godine, u izvješću su rangirani i sretni gradovi širom svijeta na temelju subjektivnih osjećaja blagostanja. Istraživanje je ocijenilo 186 gradova širom svijeta, a Helsinki je na vrhu.

"Ovo je jutros bila sretna vijest", rekla je ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson.

"Navikli smo prolaziti kroz teška vremena radeći stvari zajedno. Ovo je način da i ovu krizu pobijedimo i da i sljedeće godine budemo najsretnija zemlja", zaključila je.

20.03.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh