« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
OSVRT

Finoća kolora Viktora Šerbua

Cjelokupni slikarski opus Viktora Šerbua nosi pečat otmjenosti, elegancije, nepatvorene uljuđenosti, ljudska iskustva umjetnika nataložena kroz brojne generacije

Viktor Šerbu ima zanimljive kolore
Viktor Šerbu ima zanimljive kolore (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Viktor Šerbu

Viktor Šerbu, akademski slikar iz Dubrovnika (rođen je 1938.g. u Dubrovniku, diplomirao je na zagrebačkoj ALU, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama), autor je značajnog i vrlo složenog opusa koga čine ciklusi posvećeni Dubrovniku, krajobrazima, aktu, intimi u figurativnom izrazu, realiziranom kroz kroz snažni ali i odmjereni kolor, vrlo živ ali u granicama kontrole, iznimno optimističan, svjetlucajući, sjajan, dubok, temeljit, čvrst a opet tako nježan, krhak, doista istančana finoća kolora.

Cjelokupni slikarski opus Viktora Šerbua nosi pečat otmjenosti, elegancije, nepatvorene uljuđenosti, ljudska iskustva umjetnika nataložena kroz brojne generacije iskazana su u autorskoj, umjetničkoj praksi i gesti.

Na Šerbuovim slikama može se gotovo odmah opaziti raskriljena svjetlost koja izvire iz motiva, obasjavajući cijeli volumen koji pokriva slika, dajući poseban karakter odabranim prizorima i okruženju u kojem se nalazi.

Je li to jednostavno rečeno, svjetlost optimizma, nade, ljubavi, sreće, a i jasnog osjećanja pripadnodnosti svemu onome što ispunja naš prostor kretanja i življenja, doživljavanje povijsnog pamćenja s osmijehom i olakšanjem?

Je li se to svjetlo opažanje trenutka u traženju skrivene i nevidljive ljepote motiva ili njegova dijela , na koji se rijetko obaziremo, ne imajući vremena i kada je lakše slušati druge a ne tražiti nešo svoje, nešto što je najsličnije nama samima, iznutra, posve, u cjelini.

Viktor Šerbu na svoj vrlo osoban način na svojim slikama bilježi scenu i ostavlja je sadašnjosti i budućnosti umjesto pamćenja, prizor delikatnost i složenost tkanja svakodnevnosti istih onih ulica kojima prolazimo desetljećima i istih onih pročelja nezamislivo lijepih palača i zdanja unatoč oronulosti i teškog podnošenja protoka vremena, osunčanih padina s prkosno visokim drvećem isprkos buri, grozdu crnog grožđa na tanjuru i ribi pored njega, maloj kamenoj kući u uskoj uličici ili na kraju naselja usred otoka, koji se doima poput raja.

Mnoštvo motiva koje je Šerbu majstorski pretvorio u stvarnost imali smo prigode vidjeti na mnogim izložbama, također i u bogatoj reprezentativnoj monografiji posvećenoj autoru i njegovom opusu u kojem dominira izvanredna finoća kolora, istaknuta privlačnost mediteranskih motiva, veduta i prirode, teška i neumoljiva prolaznost vremena, kojega se sjećamo i po dobru ali i po zlu.

Na slikama Viktora Šerbua s različitim motivima nedvojbeno najprije opažamo, osjećamo zadivljenost , očaranost čovjeka ljepotom prirode, žena, arhitekture, koju autor iskazuje gestom i bojom, trudeći se sačuvati taj kristalno jasan, kratkotrajni trenutak trenutne nepromjenljivosti na svojim slikama, za neko drugo vrijeme, za vrijeme koje će doći.

Opus Viktora Šerbua obiman je i lijep ( osobno smatram da umjetnost mora biti lijepa ), jedinstven u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

Ovom prigodom ne bih isticao možebitne uzore i utjecaje koji su formirali umjetnika, prisjetio bih se samo Šerbuova poznanstva s Kostom Strajnićem u vrijeme slikareve rane mladosti, naveo ali ne s imenima i prezimenima, profesore sa zagrebačke ALU na kojoj je slikar davno diplomirao i istaknuo nevjerojatan, nemjerljiv utjecaj koje emaniraju Dubrovnika i njegova okolina na umjetnike raznih vrsta, kroz motive, svjetlo i boju.

Cjelokupan opus dubrovačkog umjetnika, akademskog slikara Viktora Šernua izniman je, produhovljen i senzibilan, optočen draguljima motiva prirode i proživljene povijesti s dominantnim dobro i precizno odmjerenim živahnim i na momente ipak, neukrotivim, nezadrživim bljeskom kolora.

Piše: Miroslav Pelikan
21.01.2018. 10:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ante Barišić
    25.01.2018. 09:22
    10 ++++++++++++++++
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh