« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MLJAC

Fini muffini za Uskrs

Unatoč predrasudama prema kolačima s mrkvom, oni koji su ih bar jednom probali više ne mogu bez njih

Odlični muffini od mrkve
Odlični muffini od mrkve (Shutterstock)
Više o

kolači

,

fini recepti

,

recepti za Uskrs

,

muffini

,

kolač od mrkve

,

carrot cake

Kolači od mrkve počeli su se raditi u Srednjem vijeku kada se mrkva koristila kao prirodan zaslađivač u kolačima s obzirom da su ostali slatki sastojci bili skupi i nedostupni.

U restoranima i slastičarnicama su postali popularni u SAD-u 60-tih godina prošlog stoljeća, a 70-tih su čak ušli na popis 10 najpopularnijih prehrambenih hitova u Americi.

Hrvati na kolače od mrkve još uvijek gledaju sa zadrškom, ali oni koji ih se "usude" probati odmah su uvjereni u njihov bogat, fin i zdrav okus.

Predlažemo vam recept za muffine:

Sastojci:

  • 120 g bijelog brašna (tip 400)
  • 40 g kukuruzni škrob
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 180 g šećera
  • 100 g mljevenih badema (oguljenih)
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 250 g naribane mrkve
  • 10 ml likera od naranče
  • 2 žlice soka od naranče
  • 5 g putra
  • 30 g mljevenog keksa
  • šećer u prahu

Priprema:

1. U jednoj posudi izmiksati žutanjke i 2/3 šećera. Dodati bademe i lješnjake, te brašno, škrob, prašak za pecivo, mrkvu, liker i sok on naranče. U posebnoj posudi izmiksati bijelanjak s ostatkom šećera u snijeg.

2. Postupno snijeg umiješati u ostale sastojke, prvo na najnižem stupnju miksanja, a zatim na bržem dok se sve ne protvori u glatku masu.

3. Košarice za muffine premazati s malo putra i posipati mljevenim keksima. Mješavinu uliti u košarice, pri čemu treba ostavi oko centimeter praznog prostora kako bi se tijesto u pečenju moglo dići. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 30 minuta.

3. Ostaviti muffine da se ohlade na sobnoj temperature te po njima posipati šećer u prahu.

07.04.2014. 14:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh