« Život
objavljeno prije 12 godina
AL ZAVAHIRI:

Financiranje džihada potpuno osiromašilo Osamu bin Ladena

Bogatstvo bin Ladena procjenjivalo se između 30 i 300 milijuna dolara, a neki smatraju da je imao i milijardu američkih dolara

Fotografija vijesti
Više o

Osama bin Laden

,

Al Qaida

,

džihad

,

Ajman al-Zavahiri

Iako je svojevremeno bio milijarder, utemeljitelj Al Qaide Osama bin Laden potrošio je gotovo cijelo svoje bogatstvo financirajući džihad, rekao je Ajman al-Zavahiri, trenutni šef te terorističke organizacije, prenosi Hina.

"Šeik Osama milijarder je potrošio sav svoj novac za džihad", tvrdi Zavahiri u drugom dijelu svojih memoara o životu utemeljitelja al-Kaide, koje su na svoje internetske stranice stavili džihadistički portali.

"On je darežljivo trošio za džihad, posebice za financiranje napada 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama kao i za napade na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar Es-Salamu 1998.", dodao je. Zavahiri je objasnio da je bin Laden inače bio vrlo skroman i umjeren u trošenju za osobne potrebe.

Bogatstvo bin Ladena, kojeg su 2. svibnja 2011. u Pakistanu ubili američki specijalci, procjenjivalo se između 30 i 300 milijuna dolara, a neki smatraju da je imao milijardu američkih dolara.

Zavahiri je naslijedio bin Ladena na čelu al-Kaide. "Mozak" operacije i glavni glasnogovornik al-Kaide, on je najtraženija osoba na svijetu za koju američke vlasti nude 25 milijuna dolara.

03.06.2012. 18:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh