« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NEMA BOLJEG

Financijsko stanje u više od pola kućanstava lošije nego lani

Istraživanje GfK pokazalo je kako čak 41 posto hrvatskih kućanstava ocjenjuje da će im sljedeće godine biti još gore

Financijsko stanje u više od pola kućanstava lošije nego lani
Financijsko stanje u više od pola kućanstava lošije nego lani (freedigitalphotos.net)
Više o

hrvatska kućanstva

,

GfK barometar

,

financijsko stanje

Po rezultatima istraživanja koje je GfK Barometar proveo u studenom, u više od pola hrvatskih kućanstava, odnosno 53 posto, sadašnje financijsko stanje je lošije nego prije godinu dana. U istraživanju provedenom na reprezentativnom uzorku od 1.000 građana, 41 posto kućanstava smatra da im je financijska situacija ostala ista, a tek oko sedam posto kućanstava ima nešto bolje financijsko stanje nego prije godinu dana.

U sljedećih godinu dana čak 41 posto kućanstava ocjenjuje da će im biti lošije, oko 44 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, dok se oko 12 posto nada da će biti barem malo bolja. Izraženo uobičajenom prosječnom ocjenom (od 1/znatno gore do 5/znatno bolje), financije kućanstva za slijedećih 12 mjeseci iznose tek 2,6.

Za proteklih godinu dana najlošiju ocjenu dali su ispitanici u sjevernoj Hrvatskoj, gdje ih 63 posto navodi lošije financijsko stanje kućanstva s prosječnom ocjenom od samo 2,08. Kod pogleda na sljedećih godinu dana opet se najviše ističu ispitanici u sjevernoj Hrvatskoj - 60 posto njih smatra da će im financije biti lošije, uz prosječnu ocjenu od tek 2,25.

Ukupan broj hrvatskih kućanstava koja u sadašnjoj situaciji mogu barem nešto štedjeti kreće se oko 35 posto, što je oko sedam posto manje nego prije pola godine. Često se događa da su kućanstva koja nastoje barem malo štedjeti opterećena i kreditima da bi zadovoljila razne dodatne potrebe u obitelji. (hina/metro-portal)

15.12.2010. 15:08:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh