« Film
objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana
FILMOVI

Finalisti nagrade LUX

Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u Zagrebu, Rijeci i Šibeniku

Pogledajte filmove!
Pogledajte filmove! (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Nagrada LUX

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX Zagreb Film Festival i Europski parlament u Hrvatskoj tijekom veljače organiziraju besplatne projekcije nominiranih filmova u odabranim kinima u Zagrebu (Kino Kinoteka), Rijeci (Art-kino Croatia) i Šibeniku (Art kino Arsen). Tijekom hrvatskog predstavljanja finalista za Nagradu LUX bit će prikazani za Oscara nominiran uzbudljivi triler Zakon zbornice Ilkera Çataka, najbolji europski dokumentarac (EFA 2023) Sestrinstvo parne kupelji Anne Hints te dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2023, dokumentarni film Na Adamantu: Nitko nije savršen Nicolasa Philliberta.

Kandidat za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma i pobjednik 21. ZFF-a u programu Ponovno s nama, Zakon zbornice Ilkera Çataka napeta je njemačka drama s elementima trilera o međuljudskim odnosima, konformizmu i (tinejdžerskom) buntu, u kojoj se igre moći sa školskih hodnika i igrališta preslikavaju na društvo, a sjajna Leonie Benesch (Babilon Berlin) postaje lice onih prosvjetara koji se protiv nepravde bore suosjećanjem.

Dobitnik EFA-e za najbolji europski dokumentarac, film Sestrinstvo parne kupelji estonske redateljice Anne Hints intimno je dokumentarističko ostvarenje ovjenčano i nagradom žirija za najbolju režiju u Sundanceu, čija kamera nenametljivo bilježi razgovore među ženama koje se, daleko od vlastitih obitelji i stege društvenih konvencija, jedna drugoj povjeravaju. Unutar netipičnog prostora izolirane parne kupelji odvija se, dakle, intimni ritual čišćenja od osjećaja srama te uspostavlja zajednica u kojoj žene mogu otvoreno govoriti o svojim tijelima, odnosima s muškarcima i odrastanju u patrijarhatu.

Renomirani dokumentarist Nicolas Philibert u svom najnovijem uratku Na Adamantu: Nitko nije savršen, koji je na Berlinaleu 2023. osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film, bavi se stigmatizacijom psihičkih bolesti te institucionalizacijom ludila. Njegova kamera prati svakodnevicu pacijenata jednog netipičnog centra za skrb, smještenog na rijeci Seini u Parizu, posebnom po tome što se opire dehumanizaciji psihijatrije, pružajući glas i utočište svim članovima društva marginaliziranih svojom dijagnozom.

Još dva filma nominirana za ovogodišnju Nagradu publike LUX već su prikazana u redovnoj distribuciji, riječ je o naslovima Palo lišće i 20.000 vrsta pčela. Nježna priča o odrastaniu 20.000 vrsta pčela s potpisom redateljice Estibaliz Urresole Solaguren, smještena je u idiličnu Baskiju, među košnice i med, u kojoj se jedno osmogodišnje dijete upušta u potragu za identitetom. Osjetljiva tema suočavanja s ograničenjem biološkog spola osnažena je uvjerljivim nastupom glumice Sofíe Otero koja je za ulogu Lucíje, odnosno Aitora, osvojila Srebrnog medvjeda u Berlinu te time postala najmlađa osoba u povijesti koja je osvojila tu nagradu.

Novo "tiho remek-djelo" (Time Magazine) finskog redatelja Akija Kaurismäkija Palo lišće romantična je komedija o dvoje usamljenih ljudi, Ansi i Holappu, koji navigiraju suvremenim Helsinkijem, slušajući tužne pjesme, radijske izvještaje s bojišta u Ukrajini i jedno drugoga nad šalicom kave. Iako se bavi životima odbačenih likova iz radničke klase, dvadeseti film iz Kaurismäkijeva opusa iskaz je o nježnosti u hladnom suvremenom svijetu. U Cannesu je osvojio Veliku nagradu žirija, drugu nagradu po važnosti odmah poslije Zlatne palme.

19.02.2024. 09:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh