« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Filozofski fakultet uz studente

Fakultetsko vijeće podržava zahtjeve studenata; nastave nema do ponedjeljka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

potpore studentima

,

štrajk na Filozofskom

,

podrška studentima

,

zauzimanje fakulteta

,

Fakultetsko vijeće

,

besplatni studij

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu nastava će zbog prosvjeda studenata biti blokirana do ponedjeljka, odlučeno je na današnjoj izvanrednoj sjednici fakultetskog vijeća na kojoj je jednoglasno podržan zahtjev Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno visokoškolsko obrazovanje na svim razinama zaključno s poslijediplomskim studijem.

Fakultetsko vijeće pridružilo se akciji studenata i kao svoj doprinos - u sklopu svjetskog tjedna protiv komercijalizacije obrazovanja - donijelo odluku o prekidu nastave do kraja radnog tjedna, rekao je prodekan za nastavu Damir Boras na konferenciji za novinstvo nakon sjednice.

S obzirom na dosadašnje neuspješne institucionalne akcije, Fakultetsko vijeće smatra da su metode kojima se akcija provodi legitimne i primjerene postavljenim ciljevima. Također zahtijeva da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama, navodi se u odlukama Vijeća. One će biti proslijeđene Nezavisnoj studentskoj inicijativi, Studentskom zboru Filozofskog fakulteta, Vladi RH, ministru znanosti, obrazovanja i športa, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, sredstvima javnog priopćavanja, studentima i nastavnicima.

Ukoliko se do sjednice Vijeća 29. travnja 2009. ne dobije očitovanje resornog ministra i Vlade RH, Vijeće Filozofskog fakulteta odlučit će o daljnjim koracima, rekao je prodekan.

Na novinarski upit što će se dogoditi ako studenti nastave s blokadom i nakon ponedjeljka, Boras je rekao da će u tom slučaju odmah sazvati novu izvanrednu sjednicu Vijeća. O razmjerima ove studentske inicijative kaže da se savjetovao s mnogim stručnjacima te da je procijenjeno da studenti Filozofskog fakulteta nisu sami, već da se radi o globalnom trendu.

Predstavnici studenata nakon sjednice Vijeća novinarima su rekli kako smatraju sramotnim i kukavičkim ponašanje ministra znanosti obrazovanja i športa koji se, po njihovim riječima, nije udostojao čak ni komentirati blokadu nastave na dva velika i značajna fakulteta u Hrvatskoj. Za predstavnike Sveučilišta kažu da manipuliraju statističkim podatcima govoreći da prosječna školarina u Hrvatskoj iznosi 400 eura, dok je činjenica, prema službenim podatcima, da iznosi 950 eura.

O današnjim odlukama fakultetskog vijeća službeno će se večeras očitovati studentski plenum, o čemu će javnost sutra biti izviještena na sutrašnjoj konferenciji za novinstvo.

Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonacci izjavio je danas kako to ministarstvo od studenata zagrebačkoga Filozofskog fakulteta nije dobilo nikakav poziv na razgovor, a nisu dostavljeni ni službeni zahtjevi prosvjednika.

Tijekom popodneva i studenti Fakulteta političkih znanosti najavili su da će sutra održati sastanak s kojega će poslati podršku studentima Filozofskog fakulteta, a dekan Vlatko Cvrtila ne isključuje mogućnost da se ta inicijativa razvije u sličan prosvjed kao i na Filozofskom. (hina/metro-portal)

22.04.2009. 19:35:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh