« Film
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
KRITIKA

Filmski kritičari odabrali najbolje HR filmove 2020.

Tradicionalna godišnja dodjela nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan ove subote u specijalnom izdanju emisije HRT-a Posebni dodaci.

Evo tko je dobio!
Evo tko je dobio! (Arhiva)
Više o

nagrada Oktavijan

,

filmski kritičari

Nakon odgledanih više od stotinu i pedeset filmova svih rodova i trajanja članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara izabrali su najbolje hrvatskefilmove iz 2020. godine.

Tradicionalno je dodjela nagrada Oktavijan održavana na Danima hrvatskog filma i Pulskom filmskom festivalu, no vrijeme je promjena, a uostalom na pragu svoje tridesete godine bio je krajnji čas za emancipaciju.

Hrvatsko je društvo filmskih kritičara ustanovilonagradu 1992. godine a ime je dobila po našem proslavljenom filmskomautoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

Pored osamostaljenja od filmskih festivala novost su i dodatne kategorije u kojima se Oktavijani od ove godine dodjeljuju, a one su namijenje ne najboljem dugometražnom dokumentarnom filmu, te najboljoj manjinskojkoprodukciji.

U subotu 13. ožujka od 20 sati i 10 minuta na 3.programu HTV-a bit će emitirana emisija Posebni dodaci u kojoj će se publika moći upoznati s nagrađenim autorima i njihovim filmovima.

Osim nagrada za najbolje filmove, bit će tu i objava dobitnika nagrada Vladimir Vuković i Ante Peterlić za najbolje hrvatske kritičare i publiciste.

Jedan se laureat Oktavijana već zna: Veljko Bulajić dobitnik je počasnog Zlatnog Oktavijana koji se dodjeljuje za životni doprinos filmskoj umjetnosti. 

10.03.2021. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh