« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
ČUDO

Filmove ćemo gledati na mjehurima sapunice

Međunarodna skupina istraživača proizvela je ekran koji koristi ultrazvučne valove kako bi mijenjao stanje opne i stvarao plošnu ili trodimenzionalnu sliku

Novo filmsko platno
Novo filmsko platno (Wikipedia)
Više o

ekran

,

projekcija filma

,

mjehur od sapunice

Gledatelji bi uskoro mogli filmove gledati na mjehurima od sapunice s obzirom da su istraživači razvili tehnologiju projiciranja slika na ekranu od opne sapunice, izvijestio je BBC u ponedjeljak.

Međunarodna skupina istraživača proizvela je ekran koji koristi ultrazvučne valove kako bi mijenjao stanje opne i stvarao plošnu ili trodimenzionalnu sliku. Mješavina za mjehur složenija je od one koje se prodaje u dućanima s igračkama ali je sapunica još uvijek glavni sastojak. Istraživači tvrde da je njihov ekran najtanji prozirni ekran svijeta.

"Opće je poznato da je površina mjehura od sapunice mikro opna. Ona dopušta prolazak svjetla i u svojoj strukturi pokazuje boje", napisao je u svom blogu glavni istraživač Yoichi Ochiai s tokijskog sveučilišta.

"Razvili smo ultra tanak i fleksibilan BRDF ekran koji koristi mješavinu dvije koloidne tekućine", napisao je Ochiai. BRDF znači dvosmjernu funkciju distribucije reflektivnosti koja određuje kako se svjetlo odražava na netransparentnoj površini.

Iako su tradicionalni ekrani neprozirni, ekran koji su stvorili dr. Ochiai i njegove kolege varira u transparentnosti i refleksivnosti. Istraživači su uspjeli kontrolirati i iskoristiti ta svojstva izlažući opnu mjehura ultrazvučnim valovima iz zvučnika. Zvučni valovi mijenjaju teksturu projicirane slike čineći je glatkom ili grubom. Promjena frekvencije vala mijenja refleksivna svojstva ekrana mijenjajući i transparentnost projicirane slike.

"Opna našeg ekrana može se kontrolirati ultrazvučnim vibracijama. Opna može mijenjati svoju transparentnost i stanje površine ovisno o ultrazvučnim valovima", napisao je dr. Ochiai. "Kombinacija ultrazvučnih valova i ultratanke opne slike na ekranu čini realističnijim, izražajnijim i življim".

Ako se spoji nekoliko ekrana od mjehura gledatelji dobivaju trodimenzionalni prikaz pa čak i holografsku projekciju. Mjehur je mnogo teže probiti od običnog mjehura od sapunice jer njegov sastav uključuje posebne koloide, a kroz opnu čak mogu proći i predmeti a da ona ne pukne.

02.07.2012. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh