« Film
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
remek djelo ili smeće?

Film 'Antikrist' šokirao Cannes

Film je prepun nasilja, a gledatelje je prenerazila scena genitalnog sakaćenja

(Getty Images)
Više o

Lars von Trier

,

Cannes film festival

,

Antikrist

,

nasilje na filmu

 Film "Antikrist" Danca Larsa von Triera šokirao je publiku na filmskom festivalu u Cannesu i dok rijetki smatraju da je film sjajan, većina ga smatra punim neopravdanih, mučnih i vrlo realističnih prizora nasilja i spolnog sakaćenja.

"Antikrist" je priča o tuzi koju proživljava bračni par nakon smrti svog djeteta. Film koji se može pohvaliti izvrsnom fotografijom, završava se prizorima silovitog nasilja. Tako si junakinja - koju glumi Charlotte Gainbourg - nakon mučenja muža (Willem Dafoe), škarama reže klitoris.

Iako je film tek jedan od 20 u glavnoj konkurenciji festivala dosad je izazvao uvjerljivo najviše bure u Cannesu. Za vrijeme projekcije mogli su se prvo čuti uzvici posprdnog kikotanja, za vrijeme scene genitalnog sakaćenja zavladala je potpuna nevjerica, da bi za vrijeme odjavne špice film bio izviždan, piše Reuters.

"Ovo je mizoginija i nasilje radi nasilja, a film je uglavnom dosadan", rekao je za AFP francuski producent Bertrand Scalabre koji je bio na projekciji za medije i struku uoči službenog prikazivanja filma.

Seong-hyeoku Moonu, južnokorejskom redatelju kojega su završni prizori "užasnuli", film se "nije svidio. Slike su lijepe, ali je film mučan, nema veze između slika i onoga što film želi izraziti".

Trier se na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak uopće nije zamarao reakcijama gledatelja. "Nemam se zašto opravdavati", rekao je. "Film nisam snimio za novinare ili za publiku, snimio sam ga za sebe. I nikome ne dugujem objašnjenje", rekao je danski redatelj, odgovarajući na pitanje novinara.

Canneska publika nerijetko se negativno izražava tijekom projekcija filmova, ali nedjeljno negodovanje bilo je neuobičajeno demonstrativno, dodaje Reuters.

Lars von Trier dobio je Zlatnu palmu u Cannesu prije devet godina za film "Ples u tami".  (hina/metro-portal)

19.05.2009. 09:40:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh