« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
velike promjene

Fiat planira zatvoriti tvornicu u Italiji

Spajanje s General Motorsom preko leđa talijanskih i njemačkih radnika

(Getty Images)
Više o

General Motors

,

Fiat

,

Fiat zatvaranje tvornice

,

Fiat otpuštanja

Ostvari li talijanski Fiat svoj plan o spajanju s europskom podružnicom General Motorsa, teret smanjenja broja zaposlenih u najvećoj će mjeri podnijeti tvornice u Italiji i Britaniji, piše u srijedu njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Taj se list poziva na tajno izvješće o Fiatovoj internoj strategiji od 3. travnja, naslovljeno "Projekt nogomet", koje sadrži pojedinosti plana rezanja troškova nakon spajanja.

Taj plan predviđa zatvaranje Fiatovih tvornica u Pomiglianu na jugu Italije, te u mjestu Termini Inerese na Siciliji, uz zatvaranje ukupno 6.200 radnih mjesta.

U planu je također zatvaranje Vauxhallovih tvornica u engleskim gradovima Luton i Ellesmere Port, te jedne Opelove tvornice u belgijskom gradu Antwerpu, što bi ukupno rezultiralo zatvaranjem 6.100 radnih mjesta, priopćio je nadalje taj list. Opel i Vauxhall brandovi su GM-ove podružnice u Europi General Motors Europe.

Netom nakon preuzimanja Chryslera, Fiat je ovaj tjedan pristupio njemačkoj vladi radi preuzimanja tog gubitaškog dijela GM-ovog poslovanja.

Fiat i Opel u sklopu programa zatvaranja tvornica, planiranih u razdoblju od 2011. do 2016., namjeravaju zatvoriti ukupno 10 tvornica u Europi, pri čemu bi se ukinulo 18.000 radnih mjesta. U Opelovim tvornicama u Bochumu, Kaiserslauternu i Ruesselsheimu u Njemačkoj, većim bi se dijelom obustavila proizvodnja motora i sustava za mijenjanje brzina, koji trenutno zapošljavaju 3.600 ljudi, a nastavile bi se aktivnosti sastavljanja automobila. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 11:31:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh